Napelemes beruházás egy ausztrál gombafarmon

Az SJW Mushrooms tulajdonosa, Steven Willemse több, mint 100.000 dollárt invesztált egy napelemes rendszerbe, ami jelentősen megnöveli a farm működési biztonságát. A 60 kW-os hibrid szolár rendszert a MaxiSolar telepítette és úgy vélik ez a legnagyobb ilyen rendszer a Sunshine Coaston. Willemse elmondta, hogy a beruházást az indokolta, hogy csökkenteni kívánta az energiaköltségeket, illetve megelőzni az áramkimaradások okozta károkat. Tavaly januárban a farmon 4 napig nem volt áramellátás az Oswald ciklon miatt, ami 20.000 dollár veszteséget okozott a cégnek.

Az új hibrid rendszer egy olyan akkumulátor kapacitást tartalmaz, ami képes a farmot 2-20 órán át ellátni elektromos árammal, a fogyasztás függvényében. A rendszer 240 napelem modulból áll, három nagyobb csoportra bontva, így a képes hasznosítani az észak, észak-kelet és nyugati irányból napsugarakat is.

A MaxiSolar vezérigazgatója, Bruce Jones-Walker elmondta, hogy az akkumulátorok képesek a hűtőrendszert üzemeltetni éjszaka, vagy egy áramkimaradás esetén. Willemse elárulja, hogy ennek ellenére az éjszakai órákban az akkumulátorok töltésére részben az elektromos hálózatból rá kell segíteni, mert kizárólag napenergiával nem tudna teljes kapacitáson üzemelni. A rendszer megtérülése a számítások szerint kb. 5 év. A múlt héten neves személyek jelenlétében tartották az újonnan átadott rendszer hivatalos átadóját.

A SJW Mushrooms farmnak Chevallumban és Woodfordban 62 alkalmazottja van és 26 tonna gombát termesztenek hetente. A gomba 80%-a Brisbaneben és környékén, Woolworthsban, és Észak-Queensland nagykereskedőinél kerül értékesítésre. Szintén ők látják el gombával a Sunshine Coast nagykereskedőit és üzleteit.

„Néhány versenytársunk ugyan nagyobb nálunk, de minőségben mi jobbak vagyunk. Ez a rendszer segít minket, hogy versenyben maradjunk. Ha ennek segítségével pénzt tudunk spórolni, akkor jobban járunk a jövőben.” – mondja Willemse.