gomba csepegtető öntözés netafim mushroom master dripping

Innovatív csepegtető öntözőrendszer gombatermesztéshez

A Netafim a világ vezető vállalata az intelligens öntözési rendszerek fejlesztésében, egyike volt annak a 80 kiállítónak, akik részt vettek a 2016-os gombanapokon Hollandiában. A Netafim ezen a kiállításon mutatta be a Mushroom Master nevű, speciálisan a gombatermesztés modernizálására fejlesztett csepegtető öntöző rendszerét.

A fejlesztés

A fejlesztésben a MIGAL-Galilee Kutatóintézet, egy holland és egy izraeli gombafarm vett részt. A fő cél az volt, hogy egy kis befektetéssel járó, fenntartható megoldással növeljék a termés mennyiségét. Emellett javítsák minőséget és nem utolsó sorban növeljék a gombatermesztés jövedelmezőségét. Köszönhetően a rendszerbe épített alacsony áramlási sebességű, szivárgásmentes (CNL) csepegtetőknek, a szabályzásnak és a mechanikus kialakításnak, a Mushroom Master gyors pulzálással képes kis, pontos mennyiségű víz kijuttatására. Azzal, hogy a rendszer segítésével lehetőség nyílik a termőágyak folyamatos öntözésére a teljes termesztési ciklus alatt. A gomba termőtestek nem lesznek vizesek, ez egyedi megoldást jelent a gombatermesztés számára.

A Mushroom Masternek köszönhetően sikeresen tudunk a harmadik hullámban is első osztályú gombát termeszteni, ami a hagyományos szórófejes öntözés legnagyobb problémája. A kísérleti eredmények alapján a hagyományos szórófejes öntözéshez képest a csepegtető öntözés hatására a termés mennyisége 10%-kal növekedett. A takaróföld mennyiségének 30%-os csökkentése vált lehetővé és kisebb vízfelhasználás mellett jelentősen növekedett a harmadik hullámból szedhető első osztályú gomba mennyisége.

Kisebb ökológiai lábnyom

A Netafim nagy hangsúlyt fektet a fenntartható rendszerek telepítésére, így a Mushroom Master is megfelel ennek. 20%-kal csökkenti az energiaköltségeket, az öntözőrendszer ökológiai lábnyomát és mindemellett az öntözőcsövek újrahasznosíthatóak.

“Az intelligens öntözőrendszerek vezető vállalataként elkötelezettek vagyunk, hogy felhasználva a mezőgazdasái szakértelmünket és tapasztalatunkat olyan rendszereket fejlesszünk, ami képes befolyásolni a globális mezőgazdasági termelést”. – mondja Dubi Raz, a Netafim Mezőgazdasági Igazgatója. “A gomba öntözésének ezen új megoldásával megváltoztatjuk a gombatermesztés egyik kulcselemét. Ez lehetővé teszi a termelőknek, hogy jelentősen növeljék a termés mennyiségét és minőségét.” “A Netafim csepegtető öntöző rendszerével jobb hozamot, jobb minőséget és nagyobb óránkénti szedési teljesítményt tudtunk elérni”. – mondja Paul van den Berg, a holland Van Den Berg Mushrooms tulajdonosa. “Köszönhetően a Netafim rendszerének a termés mennyiségét 30%-kal növetük és képesek lettünk bőséges, kiváló minőségű 3. hullám letermesztésére. Mindezeken felül kevesebb takaróföldet kell importálnunk, ami tovább csökkenti a termelési költségeinket.” – mondja Eran Kobi, a rendszert élesben tesztelő izraeli gombatermesztő. A Mushroom Master rendszert már aktívan használó két gombatermesztő véleményét a lenti videókban láthatjuk:


Forrás: Netafim