MycoSense mushroom picker gomba szedés mesterséges intelligencia AI

MycoSense Spotlight: gombaszedés az AI segítségével

A 2021-ben alapított svájci startup, a MycoSense fő célja, hogy a mesterséges intelligencia használatával modernizálja a hagyományos kézi gombaszedés technológiáját. Speciális érzékelőkkel és vizuális szkennerrel felszerelt MycoSense Spotlight nevű készüléke olyan szedési segítséget nyújt, ami megkönnyíti a gombaszedést. A használatának hatalmas jelentősége van a szedés hatékonyságának és a szedők oktatásának növelésében.

A gombaszedés – mindig a megfelelő időpontban

Ha gazdaságos gombatermesztésre törekszünk, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy a gombát mikor szedjük le. Egyrészt nagyon fontos a gomba megjelenése, a termőtest sértetlensége, formája, mérete. Másrészt nem elhanyagolható a gazdaságosság, az egységnyi termőfelületről leszedhető gomba tömege. A rutinos gombatermesztők jól tudják, hogy csak a növekedése csúcsán lévő gombákat szabad leszedni, a többit ameddig csak lehet, hagyni kell nőni. Emellett a csokrokban termő gombákat is ritkítani kell, hogy teret adjunk a fiatalabb gombák növekedésének. Hagyományosan így lehet a termőágy hozamát maximalizálni. A szedők számára gyakran ez egy hosszú és nehéz tanulási folyamat.

A 2000-es évek végétől kezdett kritikussá válni az európai gombaiparban a munkaerőhiány. Az elmúlt években talán a keleti munkavállalók beáramlása enyhített valamelyest a létszámproblémán. A fő kérdés mára a szedőkkel kapcsolatban az lett, hogy hogyan lehet őket a hatékony gombaszedésre megtanítani és a kiképzést követően a cégnél tartani. Mivel egy igazán jó szedő betanítása hónapokig, akár egy évig is tarthat, kulcsfontosságú a képzés minősége és időtartama.

A MycoSense Spotlight előnyei

A szedési hatékonyság növelésén túl ez a svájci innováció a szedés oktatás időtartamát is képes lehet lerövidíteni. Az alkalmazott technológia elve roppant egyszerű: zöld színnel megjelöli a megfelelő méretű, szedhető gombákat. A kijelölésnek köszönhetően a szedő koncentráltabban tud a feladatára összpontosítani. Egységesebbé válik a leszedett gomba mérete és a tálcán belüli tömege is. Ennek köszönhetően – mivel csak az optimálisan fejlett gomba kerül a tálcába – nő az egységnyi termőterületről a hozam.

A MycoSense Spotlight készülék vezeték nélküli kivitelezésben készül, egyszerűen rögzíthető a szedőkocsi oldalára. Bármely hagyományos termesztési környezetben alkalmazható. A pásztázott terület, amin belül képes a gombákat elemezni és megjelölni, 1 m x 70 cm. Ezen a szedési területen belül a 20 mm-től a 120 mm-ig képes a gombákat felismerni, alapértelmezetten 5 különböző méretet tud értelmezni. A készülék akkumulátorról üzemel, egy feltöltéssel 4 órát képes működni.


 

További érdekes projektek a MycoSense-től

A gombaszedést segítő MycoSense Spotlight készüléken túl több projekten is dolgozik a startup. Az egyik ilyen a betegségek korai felismerését segítő intelligens szoftverrendszer. Jelenleg komoly kihívás az, hogy a gombatermesztésben előforduló betegségek tüneteit a termesztők felismerjék. Sajnos gyakran, amikor a tünetek megjelennek, már nincs lehetőség a fertőzés megállítására. A korai felismerés tehát kulcsfontosságú.

A MycoSense termesztési adatfeldolgozó szoftver fejlesztésén is dolgozik. A Harvest Manager mobil- és asztali alkalmazásként egyaránt elérhető. A szoftver a napi termesztőházi bejárások alkalmával begyűjtött és a korábbi termesztési adatok alapján adatelemzésre, előrejelzésre képes. Képes megbecsülni a következő 7 nap várható termésmennyiségét, az ehhez szükséges szedők számát. A realtime működésnek köszönhetően a termesztésből származó adatok azonnal bekerülnek egy központi adatbázisba, ami így több termesztésvezető között is megosztható. A cég ügyvezetése is naprakész strukturált adatbázissal rendelkezik, az ágazatvezetőkkel együtt online tervezhetik meg a következő lépéseket. Az adatok gyors feldolgozásának köszönhetően a termesztési ciklusok is sokkal pontosabban tervezhetők. A szoftver a fejlett adatelemzési technológiának köszönhetően képes a leszedett gomba további sorsát is segíteni. A Harvest Manager segítségével a hűtőben lévő tételek kiadása, értékesítése és logisztikája is leegyszerűsödik.

Jövőbeli tervek

A készülék egyelőre néhány svájci gombafarmon üzemel. De kérdésünkre a Stéphane Doutriaux a MycoSense alapítója elmondta: „Ebben a negyedévben megkezdtük a szállítást az európai ügyfeleknek. Már fogadjuk a megrendeléseket a 2024 második félévére és azon túl történő telepítésekre.”

Továbi információk a cég projektjeiről a MycoSense weboldalán érhetők el.