sainsburys cardboard mushroom tray change gomba tálca papír

Papírtálca műanyag helyett – a Sainsbury’s csomagolást cserél

A Sainsbury’s jelentős környezetvédelmi lépést tesz azzal, hogy saját márkás gombatermékei esetében áttér a papírtálca csomagolásra. Ennek köszönhetően évente több mint 775 tonna műanyag felhasználása válik feleslegessé. Ez a csökkentés 43 db, teljesen megrakott londoni emeletes busz tömegének felel meg… És ez a vállalat történetének eddigi legnagyobb döntése, ami az egyszer használatos műanyag felhasználást csökkenti.

Milyen termékek érintettek?

A papírtálca csere való átállás mind a 13 sajátmárkás gombatermékre vonatkozik. Beleértve az a bébi csiperkét, a biogombát és a barna csiperkét. A csomagolás váltása a tervek szerint 2024 január végéig megtörténik. A Sainsbury’s hangsúlyozza, hogy ez az átállás nem csak a vásárlók számára könnyíti meg az újrahasznosítást. A műanyagfelhasználás csökkentésével az áruházlánc hozzájárul a fenntarthatóbb jövőhöz is.

A kereskedő két sajátmárkás gombamárkája, a Sainsbury’s és a SO Organic esetében már megtörtént a papírtálca csomagolás bevezetése. Január végére a „Taste the Difference” termékcsalád is már az új csomagolásban lesz kapható a boltokban.

sainsburys cardboard flat mushroom tray change gomba tálca papír carton

A vállalat célkitűzéseivel összhangban

Claire Hughes, a Sainsbury’s termék- és innovációs igazgatója kiemelte a beszállítókkal való rugalmas együttműködést. A közös cél az újrahasznosított anyagok és az újrahasznosíthatóság növelése, összhangban a vállalat egészségesebb és fenntarthatóbb jövő iránti elkötelezettségével. A kezdeményezés része a Sainsbury’s erőfeszítéseinek, amelyek célja a csomagolások megújítása és a műanyag helyettesítése, ahol csak lehetséges.

Nem példa nélküli lépés

A gombatermékek papírtálca csomagolásán kívül a Sainsbury’s más lépéseket is tett már a műanyagfelhasználás csökkentése érdekében. Csökkentette a WC papír és konyhai papírtörlők műanyagtartalmát. Így évente 485 tonna műanyag hulladékot takarított meg. A korábbi kezdeményezések közé tartozik a műanyag tálcák megszüntetése más zöldségeknél. A paradicsom esetében 2020-ban, ami mintegy 75 tonna, a spárga esetében 2019-ben, ami évente mintegy 32 tonna műanyag megtakarítását okozta.

A gombaiparban még hosszú út áll előttünk ahhoz, hogy a termelés igazán fenntarthatóvá váljon. Vannak már kiváló példák, de a Sainsbury’s döntése egy jelentő a gombatermesztő szektor számára.

Forrás: Sainsbury’s