QiheBiotech shiitake blokk substrate

Átszövetett shiitake alapanyag Lengyelországból

A shiitake alalapanyag beszerzése viszonyleg nehéz Közép-Európában. Kevesen gyártanak termesztésre alkalmas blokkot, akik igen, azok csak kisebb mennyiségben. A shiitake-hez hasonló egzotikus gombák nagyüzemi alapanyag gyártása egyáltalán nem is jellemző a régiónkra, így ezidáig vagy Hollandiából, vagy Kínából kellett beszerezni. 2023 óta viszont már Lengyelországban is megjelent egy kínai leányvállalat, akik kiváló minőségű shiitake és ördögszekér laskagomba (Pleurotus eryngii) blokkot gyártanak, forgalmaznak.

Nagy előny: helyben készül

A Poznan mellett található vállalkozás, akik az egzotikus, átszövetett blokkok forgalmazását elkezdte, az Exotic Mushroom Center, aminek a kínai Qihe Biotech a tulajdonosa. A termelők számára a közeli gyártásnak és raktárbázisnak számos előnye van a távol-keleti beszerzéssel szemben. Rövid az ellátási lánc, a gomba szubsztrátumnak nem kell hónapokat hánykolódni a tengeren. Ezzel kisebb az esélye a blokk felmelegedésének, ami végzetes lehet a gomba micéliumára. Fontos előny, hogy a cég szaktanácsadói hálózatot is üzemeltet, így, ha minőségi, vagy technológiai probléma adódik, van kihez fordulni, van lehetőség tanácsot kérni. És nem utolsósorban az európai raktár nagy előnye, hogy a megrendeléstől számítva akár már 24-48 órán belül megérkezhet az alapanyag a termelőhöz.

Qihe Biotech shiitake blokk szubsztrát alapanyag substrate

Más alapanyag, más minőség

A gyártástechnológia is eltér az európai technológiától. Míg a holland elsősorban szalmát használnak a termőblokkok előállításához, a gomba kevésbé kemény húsú, rövidebb ideig eltartható. A kínai technológia faforgácsot és fűrészport használ alapanyagként, az ezen termett gomba tömörebb húsú, tovább eltartható.

Az értékesítés fokozatosan növekszik, 2023 őszi szezonjában 4-6 konténernyi árut terítettek Közép-Európában. Az ügyfelek többsége lengyel termelő, de több vásárlójuk is van Magyarországon, Romániában és Litvániában is. A kereslet pedig folyamatosan növekszik.

Az anyacég

A Qihe Biotech vállalat Kínában működő létesítményei között automatizált shiitake gyártó- és csomagolósorok is találhatók. A cég évente 150-200 millió darab shiitake blokkot gyárt. A gyártás után a rönköket lefagyasztják, és fagyasztva szállítják a vásárlókhoz és viszonteladókhoz. A cég folyamatosan bővíti nemzetközi jelenlétét és gyártási kapacitását. A kínai és európai gyártóüzemek mellett 2005-ben a Qihe Biotechnology gyárakat nyitott Dél-Koreában, 2014-ben az Egyesült Államokban 2015-ben Japánban. Ezeket a piacokat egyaránt ellátják termesztéshez szükséges alapanyagokkal és friss gombával is.

Videó a kínai Qihe Biotech shiitake blokk gyárról

A shiitake egyre népszerűbb

A Kelet-közép európai régióban a nyugati trendeknek megfelelően az egészséges egzotikus gombák, köztük a shiitake fogyasztása is egyre növekszik. E még különlegesnek számító gombák iránti kereslet a növényi alapú élelmiszerek iránti növekvő érdeklődésnek köszönhető. A vegán, húsmentes étrendet azonban olyan élelmiszerekkel kell kiegészíteni, amelyek képesek pótolni az állati fehérjékkel. A gomba ennek kiváló forrása lehet. A vegán piac évek óta gyors ütemben növekszik. 13 európai ország adatai szerint a növényi alapú élelmiszerek értékesítése 6%-kal nőtt 2022-ben, elérve az 5,8 milliárd eurót. A fogyasztói csoportok közül jellemzően a 20-40 év közötti fiatal felnőttek vásárolnak a legnagyobb arányban egzotikus gombákat.

A jövőben a közeli beszerzési forrásnak köszönhetően már a régiónkban is érdemes lehet nagyobb méretben egzotikus gombák: shiitake, különböző laskagomba fajok és ördögszekér gomba termesztésébe kezdeni. A fogyasztói trendeket tekintve egyre nagyobb az esélye, hogy ezeket a különlegességeket isbloazdaságosan termeszthetjük.

Kép: Qihe Biotech