biologiailag lebomlo muanyag gomba bidegradable plastic bag mushroom

Biológiailag lebomló műanyag zsákok a gombatermesztésben

Ausztráliában biológiailag lebomló műanyag zsákok fejlesztésébe kezdett egy kutatócsoport. Dr. Nasim Amiralian, az UQ Ausztrál Biomérnöki és Nanotechnológiai Intézetének munkatársa vezette kutatócsoport a queenslandi Scenic Rim Mushrooms-szal együttműködve indította a projektet. A cél hogy a gombaiparban egyre nagyobb problémát jelentő műanyaghulladékok mennyiségét jelentősen csökkentsék.

Szeméthegyek műanyagból – akut probléma

A gombaiparban szerte a világban még a hagyományos, zsákos vagy blokkos gombatermesztési módszer terjedt el. A csiperkegomba esetében a modern, polcos, ömlesztett komposztot használó technológia is teret nyer, de a zsák használata még mindig gyakori. A laskagomba és az egzotikus (shiitake, ördögszekér-laskagomba, enoki stb.) esetében általános a zsákok használata. A modern technológiák palackos termesztést is folytatnak, de ott is műanyagból készül a fő termesztőedény.

A gombatermesztés során a zsákok és a blokkok fóliaborítása csak egyszer használható. Ez a műanyag hulladék vagy szemétlerakó helyekre, vagy égetőkbe kerül. Ez természetesen komoly környezetterhelést jelent. Mindemellett a letermett gombakomposzt hasznosítása során is komoly akadályt jelent a műanyag fólia hulladék eltávolítása.

Biológiailag lebomló műanyag a megoldás

Az ausztrál projekt fő célkitűzése, hogy egy olyan fóliát hozzon létre, ami természetes eredetű, nem kőolaj-alapú. Dr. Amiralian szerint a kukoricakeményítőből, burgonyakeményítőből vagy akár micéliumból készült, biológiailag lebomló műanyagok gyakran törékenyek és sajnos nem tartósak. A mezőgazdasági hulladékból, például a cukornádból származó rostok használata azonban bíztató alternatív lehet. Ez az út megfizethető, kiváló minőségű és fenntartható módja annak, hogy a műanyag fóliák ellenálljanak a magas hőmérsékletnek és páratartalomnak.

Hosszú távú tervek

A végső cél bejutni a biológiailag lebomló biokompozitok piacára, amely az előrejelzések szerint 2028-ra 60 milliárd dollárra nőhet. A fejlesztők azt tervezik, hogy műanyaggyártókkal együttműködve kidolgozzák a technológiát és szabadalommal védik le.

„Végső soron pedig azt szeretnénk látni, hogy az általunk kifejlesztett termék a globális gombatermesztési és csomagolási piacokon is megjelenjen” – mondta Dr. Amiralian.

A projektet az UQ Agri-Food Innovation Alliance 30 000 dolláros Industry Kickstarter támogatásával finanszírozták , amelyet az ausztrál kormány Oktatási, Képességek és Foglalkoztatási Minisztériuma támogat a Stratégiai Egyetemi Reform (SURF) keretében.

Forrás: University of Queensland