Swiss mushroom industry

Rendületlenül tartja magát a svájci gombaipar

A Svájci Gombatermesztők Szövetségének és a Szövetségi Vámhivatal kereskedelmi adatainak elemzése alapján Svájcban a gombák iránti kereslet az elmúlt öt évben folyamatosan nőtt. Különösen a Covid járvány kezdete óta nőtt meg ugrásszerűen a kiskereskedelmi forgalom. Jól mutatja a piac helyzetét, hogy 2021 januárjától októberéig több gombát adtak el, mint 2019-ben egész évben. A kiskereskedelmi adatok alapján legnagyobb mennyiségben a tizenéves gyerekeket nevelő családokban és az idősebb párok asztalára kerül leggyakrabban gomba. A svájci gombaipar kínálata is diverzifikálódott, megjelentek jelentősebb mennyiségben az egzotikus- és biotermesztésű gombák és nőtt a teljes termesztési volumen is.

A termesztés és az import fellendülőben

2021-ben októberig 6859 tonna friss gombát termeltek Svájcban, ehhez képest a 2017-20 közötti időszakban már átlagosan 6060 tonna volt az első 10 hónap átlaga. Ez azt jelenti, hogy idén októberig 13 %-kal több gomba termett, mint az előző négy év azonos időszakának átlagában.

2017 és 2019 között a termelés enyhén csökkent, majd 2020-ban rekord mennyiséget, 7803 tonnát produkált az ágazat. Az ideigenesen bezárt vendéglátásnak tehát nem volt érezhető negatív hatása az értékesítésre. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a vásárlók a gombát ugyanúgy megvették, csak otthon készítették el.

A gombákat nem védik magas vámok, így a svájci gombaipar folyamatos versenyben van a külföldi versenytársaikkal. Az import jelentősen nőtt az elmúlt 5 évben. A legnagyobb import növekedést 2018-ban mérték, ez 14%-os növekedés az előző évhez képest, ami összesen 3638 tonna gombát jelent. Idén októberig azonban már 3714 tonna gombát hoztak be, tehát többet, mint egész 2018-ban. A vizsgált időszakban az importárak (vámmal együtt) stabilitást mutatnak, átlagban 3,13 CHF/kg (2017) és 3,22 CHF/kg (2018) között mozogtak.

Éves termelés svájc, gombaipar

Bővülő gombakínálat

A csiperkegombán felül jelentős mennyiségben termelnek az országban különböző egzotikus gombákat. Ezek közül a legjelentősebbek a shiitake, a laskagomba és az ördögszekér laskagomba. A 2017 és 2021 közötti vizsgált időszakban egyértelmű növekedés tapasztalható ezen a területen is. Az elmúlt 5 év negyedéves adatai közül 2020 negyedik negyedévében regisztrálták 146 tonnával a legmagasabb egzotikus gomba termelést. A legnagyobb növekedést az ördögszekér laskagomba termelési mennyisége mutatja és várhatóan az egzotikusok mennyisége folyamatosan növekedni fog és további fajokkal bővül majd a kínálat.

Az egzotikusok esetében is verseny van a hazai és a külföldi termékek között. 2021-ben októberig 82 tonnával több egzotikus gombát importáltak, mint az előző három évben január és december között. A gomba átlagára 2021-ben 11 CHF/kg volt, vámkezeléssel együtt. Ez lényegesen drágább, mint a korábbi években.

A biogomba termelés aránya növekszik

A biogomba értékesítési volumene a kiskereskedelemben a magasabb árak ellenére növekvő tendenciát mutat. Az összmennyisége is jelentősen nőtt, különösen 2020-ban, az előző évhez képest 15%-kal. Az idén januártól októberig tartó időszakban is magas eladásokat regisztráltak a korábbi évekhez képest, és a biotermékek részaránya 14,6 %-kal magasabb, mint 2020-ban. A biogomba ára jelentősen emelkedett, míg a konvencionális gomba ára 2017 óta folyamatosan csökken, 2020-ban 11 CHF/kg, 2021-ben a 10 CHF/kg-os határ alá került.

Fogyasztási adatok

A járványügyi intézkedések hatása a háztartások vásárlási szokásai is megváltoztak. Egy átlagos háztartás 2020 novembere és 2021 októbere között körülbelül 1,84 kg gombát vásárolt Svájcban, míg csak 0,01 kg-ot vásároltak külföldön. Ezt az alacsony értéket természetesen az utazási korlátozások okozták. A korábbi években sem volt jelentős a külföldön vásárolt gomba mennyisége, ez nem olyan termékcsoport, amelyet a svájci háztartások jelentős mennyiségben külföldön vesznek meg. A külföldön vásárolt gomba átlagára jelentősen alacsonyabb volt, mint a belföldön vásárolt áru ára, de a közelmúltban meredeken emelkedett, és elérte a 8,90 CHF/kg-ot.

A fogyasztási adatok azt mutatják, hogy a fiatal, gyermek nélküli háztartások kevesebb gombát fogyasztanak, mint a gyermekes háztartások. A legmagasabb fogyasztási adatokat mutató csoportok a családok és az idősebb párok. 2020 novembere és 2021 októbere között minden háztartás alacsonyabb áron vásárolt gombát, mint az előző időszakban. A gyermekes családoknál volt a legalacsonyabb az átlagár, míg az idősebbek magasabb áron vásároltak gombát. Az adatok elemzése azt mutatja, hogy a vizsgált időszakban az idősebbek az egzotikus gombákat nagyobb arányban vásárolták, ez magyarázza az árkülönbséget. Továbbá, mivel a gombát nagyobb kiszerelésben, alacsonyabb kilónkénti áron is kínálják, a nagyobb családoknak van lehetőségük alacsonyabb átlagárakat realizálni. Ez azt is mutatja, hogy a választék diverzifikálásával hatékonyan lehet a különböző vásárlói csoportokat megszólítani.

A svájci gombaipar helyzetét bemutató teljes tanulmány letölthető a svájci Szövetségi Mezőgazdasági Hivatal honlapjáról.