Friss gomba helyzet a német piacon

Németországban már évek óta egyre kevesebb feldolgozott gombát vásárolnak a fogyasztók. Ez 2011-ben sem változott. A friss gomba fogyasztása a 2010-ben tapasztalt mennyiségi ugrás után még 2011-ben is enyhe növekedést mutatott.

Németországban tavaly alig 2%-kal több friss gomba kelt el, mint 2010-ben, amikor 8%-os volt az emelkedés. A 2010-es évben, az általánosságban szűken ellátott piacon a csiperke, amely egyébként is a legfontosabb gombafajta, kiemelkedően sikeres volt. Abban az évben az élelmiszer-kiskereskedelem gyakran fordult a csiperkéhez, amikor akciós cikkre volt szükség. Ez a lehetőség megszűnt 2011-ben, amikor a friss zöldségfélék folyamatosan jó áron voltak elérhetők a fogyasztók számára. A fogyasztás nem nőtt feltűnően, és megfelelt a friss zöldségfogyasztás növekedési arányának. Egy 2011-beli áresés után újra nőtt a csiperke fogyasztói ára. A fogyasztók közel 5%-kal költöttek többet friss gombára, míg az egyéb friss zöldségfélékre kiadott pénzösszeg 4%-kal csökkent.

A csiperke lesz az E.coli-válság nyertese?

Az E.coli-krízis nem jelentkezett a csiperke értékesítésben. 2011 júniusában egyenesen átlag feletti mértékben nőtt a fogyasztás, és az elmúlt évtized eladási csúcsát produkálta. Erős volt még a szeptember is, de az év végére kissé visszaesett a növekedés.

Úgyszintén egyre nőtt a barna csiperke iránti kereslet 2011-ben. Az eladott mennyiség az év folyamán 19-ről 22%-ra nőtt, sőt, a fogyasztók ráfordítása 29%-kal lett több. A biocsiperke részesedése is nőtt. A 2010. évi mennyiséghez képest a tavalyi év gyorsuló növekedése 45%-os növekményt hozott, de a ráfordítás is 43%. A teljes piacon való részvétele még csekély; a friss csiperke csak 3%-ban bio. A biocsiperke nagyrészt a barna fajta.

Egyre több a belföldi áru

A friss csiperkének közel a fele származik még importból. Ezt az eredményt mutatja a termelési és a külkereskedelmi adatok feldolgozása. A BdC (Német Csiperke- és Gombatermelők Szövetsége) becslése szerint tavaly körülbelül 62 ezer tonna volt a német termés, ebből 8000 tonnányit a feldolgozóipar vett át. Friss csiperkéből közel 6000 tonnát exportáltak, a behozatal viszont 62 ezer tonna lehet, ha a 2011-es végleges adatok is beérkeznek. A GfK háztartási panel adatai szerint a külföldről származó csiperke csupán egyharmad rész, de a panel minden zöldségfélénél túlbecsülte a belföldi eredetű áru mennyiségét. Ennek oka, hogy a fogyasztók nem mindig ismerik fel az áru származási helyét a POS termináloknál. De mindkét forrás szerint csökkent a friss csiperke bevitel a 2011-es évben. A Szövetségi Statisztikai Hivatal ideiglenes adatai eddig 11%-os mínuszt mutatnak. A panel szerint a friss csiperke import 3%-kal kevesebb lett. Az export-import mérlegben az import erőteljes csökkenése miatt kevesebb fogyasztás mutatkozik, de ez kétségbe vonható. A holland import erőteljes visszaesését nem igazolják a holland források (KCB), pedig a holland és a lengyel, egyenként nagyjából 30 ezer tonnás import a két legjelentősebb. Magyarország a harmadik helyen áll, csupán 500 tonna csiperkét szállít. A 2007. évi 55 ezer tonnás mélypont után a német belföldi termelés további 2000 tonnával tudta emelni a mennyiséget 2011-ben.

A többi gombafajta jelentősége csekélyebb

Más gombafajták Németországban kevéssé keresettek. A háztartási panel talán túl negatívan értékeli ezt a tendenciát, mert ezek a gombafajták inkább a vendéglátásban jelennek meg. De nem jelzi más fajta gombák import-emelkedését a külkereskedelmi statisztika sem. Bár a belföldi termelés növekszik, még nincsenek megbízható adatok a termelés abszolút mennyiségét illetően. Leg¬fontosabb fajta a sárga rókagomba, amelyet nagy mennyiségben importálnak Kelet Európából. Az előző megtorpanás után 2011-ben újra nőtt a fogyasztás. Az import 8200 tonna (+ 7%), és a háztartási panel 6%-os növekedésről számol be. Az árak 2010-ben ugrásszerűen nőttek, 2011-ben csak kevéssé csökkentek. A fogyasztók továbbra is átlag 10 euró/kg fölötti árat fizettek a friss rókagombáért.

Egyre mérséklődik a gombafeldolgozás

A gombakonzervek egyre kevésbé voltak kelendőek 2011-ben. Minden forrás erről számol be, a GfK háztartási panel, de a bel¬földi termelés és a külkereskedelem könyvelési adatai is. Az egyes források 5-6%-os csökkenés között ingadoznak az előző évi mennyiséghez képest. Az elmúlt nyolc év során a panel szerint 22%-kal csökkent a vásárolt mennyiség. A gombakonzervet vásároló háztartások száma ez idő alatt 8%-kal csökkent, már csak 59%. Ugyanakkor visszaesett a vásárlás gyakorisága, de alig változott az alkalmankénti mennyiség. Ezt lényegében a kiszerelés nagysága adja. A gombakonzervek ára aránylag stabil, 2003-hoz viszonyítva jó negyedével nőtt. Az összes gombakonzerv 61%-át vásárolják diszkontban, ez jelentéktelen csökkenés az előző évhez képest. A szupermarketek a lanyhuló piacon is konstans abszolút mennyiséget tudtak tartani, ezért a mennyiségi részesedésük 2%-kal, 39%-ra nőtt.

A cikk a Zöldség-Gyümölcs Piac és Technológia Magazinban jelent meg. A kiadvány megrendelhető és előfizethető a FRUITVEB oldalán.

Forrás: Fruitveb, Dr. Hans-Christoph Behr, AMI 2012/12