veres berec bezár close gomba mushroom farm ukrajna ukraine

Bezárt a VERES, a legnagyobb ukrán gombafarm

Köszönhetően az orosz-ukrán háború okozta súlyos gazdasági problémáknak a legnagyobb ukrán gombafarm befejezte a működését. Az ország Cserkaszi régiójában, Kaniv városában található gombafarm, komposzt- és konzervüzem 2023. július elején zárta be kapuit.

Egy sikeres út vége

A Veres márka termékportfóliójában több mint 100 termék található 15 kategóriában. Az AC Nielsen Ukraine hivatalos adatai szerint 2020-ban a Veres bekerült a három legnagyobb ukrán zöldségkonzerv-termelők közé. A 2000-ben indult vállalkozás gomba ágazata felölelte a gombatermesztés teljes vertikumát. A gombatermesztésen túl jelentős mennyiségű II. fázisú komposztgyártás folyt a 22 hektáros telephelyen. A megtermelt gombát a friss értékesítésen túl pedig saját gombakonzerv üzemük dolgozta fel. Az üzemek berendezéseit az ismert nyugati cégek szállították: egyaránt megtalálhatóak itt Christiaens Group, az Alpi gépei, és a Fancom informatikai rendszerei.

A komposztüzem 14 db egyenként 70 tonna kapacitású hőkezelőben állította elő a heti 980 tonna II. fázisú komposztot. A komposzttermelés átlagos havi mennyisége elérte a 3500-4000 tonnát, amelynek mintegy 65%-át Ukrajnában és külföldön értékesítették, 35%-át pedig saját gombatermesztő üzemükben használták fel.

A takaróföld üzemben havi 7-800 m3 takaróföldet gyártottak a gombatermesztők számára.

A gombát 36, egyenként 700 m2-es termesztőfelületű termesztőházakban állították elő. Ebben a termelőegységben több, mint 300 tonna gomba termett havonta. A gomba 40%-a konzervüzembe került, a 60%-ot friss termékként értékesítették.

Lesz-e újrakezdés?

Az üzemben mintegy 200-an dolgoztak a közelmúltig, ők most munkát keresnek. Az ukrán gombaipari híroldal, az Umdis szerint az üzem termelése leállt, de a gépeket megőrizték. A hatalmas termelő cégnek a további sorsa egyelőre ismeretlen. A cég a közelmúltban próbálta az eszközeit bérbeadni és a termelést folytatni, de a jelek szerint nem jártak sikerrel.

Forrás: Umdis, Veres