Ukrajna háború gombaipar

Hadiállapot az ukrán gombaiparban

Az elmúlt években az ukrán gombaipar biztatóan növekedett. Ezt a fejlődési ívet törte most ketté a február végén indult orosz-ukrán háború. Röviden az UMDIS által közölt adatok alapján megpróbáljuk összefoglalni az ukrán gombatermelők jelenlegi helyzetét.

Az ukrán gombatermelés volumene a 2021-es adatok alapján 70.000 tonna körül mozog, az országban mintegy 250 gombatermelő dolgozik. Az elmúlt években nőtt a III. fázisú komposzt használatának aránya, több nagyüzem jelentősen növelte a termelés kapacitását. A tíz legnagyobb termelő állítja elő a teljes megtermelt gombamennyiség 35%-át. Az export nem túl jelentős, a gomba szinte teljes mennyisége a hazai piacon kerül értékesítésre, a belföldi fogyasztás kb. 1,5 kg/fő/év.

A jelenlegi, háborús körülmények között az ukrán gombatermesztők mindent megtesznek, hogy támogassák a hadsereget és a lakosságot. A katonai akció azonban a legtöbb logisztikai útvonalban jelentős károkat okozott, a termelők mintegy fele különböző okok miatt beszüntette a működését. Több olyan farmról is tudunk, ahol a jelenlegi termelési ciklust még befejezik, de nem indítanak új telepítést.

Bezárt komposztüzemek

A hét komposztüzem közül kettőben leállt a termelés, evakuálni kellett a személyzetet. A többi komposztüzem a háború indítása után azonnal leállította az új tételek gyártását, így a még működő komposztüzemekből 1-2 hétig van még lehetőség alapanyaghoz jutni.

Különösen nagy a probléma a takaróföld beszerzés területén. A fő takaróföld lelőhelyek az ország északi részén találhatók, ahol most különösen kiélezett a helyzet, szinte lehetetlen takaróföldhöz jutni ebből a régióból a szállítási útvonalak teljes blokádja miatt.

A szállítási költségek a komposzt, a tőzeg és a gomba esetében is többszörösére emelkedtek, ha lehet egyáltalán fuvarozót találni, aki vállalja és képes is az áru mozgatására az országban. Több régió az ott zajló háború miatt teljesen megközelíthetetlen.

A gombafarmok mintegy fele teljesen bezárt, legtöbbször a harcok megindulása után azonnal evakuálták, kiürítették. Máshol, ahol a helyzet nyugodtabb volt, ahol nem támadták közvetlenül a települést, a gombatermelők folytatják a munkát. A megtermelt gomba nagy része, vagy akár teljes mennyiségét a hadseregnek vagy humanitárius segélyként a lakosságnak adják át.

Forrás: UMDIS