inflation economy mushroom industry war, háború, krízis, infláció

Háború, krízis, infláció, gombaipar

Mint ismeretes február végén Oroszország megtámadta Ukrajnát, a háború komoly gazdasági krízist okozva ezzel szerte Európában a gombaiparban. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Kelet-Ukrán régióban több farm közvetlenül érintett volt a harcokban és kénytelen volt a termelést felfüggeszteni, vagy beszüntetni.

Azóta eltelt fél év és a Covid járványból éppen kilábalt európai gazdaságban a háború okozta hatások eszkalálódni látszanak. A kialakult válság egyes elemeit (termékek és alapanyagok hiánya) közvetlenül a háborús helyzet, más részét a bevezetett EU-s szankciók mentén bekövetkezett energiaárak emelkedése okozták. Nyilvánvalóan az olyan ágazatok, mint a gombatermesztés – ami érzékeny az alapanyag- és az energia árának változására – jelentős veszteségeket szenvedett el az elmúlt hónapokban. És látszólag még nincs vége…

A hírek szerint Lengyelország, Európa legnagyobb gombatermelője és a világ harmadik legnagyobb gombatermelője, mintegy 3 millió ukrán gombaszedőt veszített el az Oroszországgal vívott háború következtében. A gombatermesztési költségek is masszívan nőttek az elmúlt évben. Mivel az energia-, a munkaerő-, a csomagolási és a szállítási költségek esetenként megduplázódtak, megháromszorozódtak. Ezt súlyosbítják a folyamatosan növekvő energiaárak, ami a közelgő ősszel-télen jelentősen próbára fogja tenni nem csak a lengyel, de az egész európai gombaipart.

Németországban is példátlan kihívások előtt állt a gombaipar. Az adózás változása és a minimálbér emelése önmagában 20%-os költségnövekedést jelentett az ágazatnak már januárban. Azóta a lengyel helyzethez hasonlóan minden területen jelentős drágulást tapasztalnak a termelők.

A holland gombaiparban a termelők egy része szintén a termelés felfüggesztése vagy beszüntetése mellett döntött. A gombatermelők a csökkenő termelés miatt a téli hónapokra gombahiányt jósolnak, ellátási krízis várható. Különösen valószínű ez azért is, mert a növekvő infláció miatt a fogyasztók is az olcsóbb, budget termékeket vásárolják inkább. A különlegességek, gourmet vagy a biotermékek piaca visszaesést mutat.

Pénzügyi következmények

A gazdaság helyzetét tovább rontja az egész Európában beindult és egyre növekvő infláció, aminek hatására nem csak a fogyasztói kereslet növekedésével, de a beruházási hitelek kamatainak növekedésével is számolni kell. A jegybankok többsége csak az alapkamat növelésével képesek enyhíteni az infláció hatásait. Sajnos dominóeffektus jellemzi az európai gazdaságot, a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek árának emelkedéséből adódó inflációs spirál vége egyelőre nem is látszik.

A gombatermelési ágazat legnagyobb kihívása a következő hónapokban az lesz, hogy az termelési költségek meddig emelkednek. És az így megemelkedett önköltség meddig hárítható át a vevőkre. Mi lesz vajon a megoldás? A háború vége? Állami, vagy EU-s beavatkozás a folyamatokba? A költségek és a termelési folyamatok racionalizálása? Esetleg magától is enyhül a helyzet? Izgalmas hónapok elé nézünk…