shiitake pókhálós penész cobweb Cladobotryum

Pókhálós penész első megjelenése a shiitake termesztésben

A shiitake (Lentinula edodes) az egyik leggyakrabban termesztett gombafaj a világon, a világ gombatermelésének mintegy 22%-át teszi ki. Kínában termesztik a legnagyobb mennyiségben. A termesztett shiitake kultúrában először 2017-ben Castilla-La Mancha-ban, Spanyolországban figyelték meg a pókhálós penész tüneteit.

A pasztörizált blokkok több mint 30%-án jelentek meg a penész jellegzetes telepei. A tünetek a termesztési ciklus végén tűntek elő körkörös fehér foltokként a szubsztrát felszínén és a termőtesteken. A finom szürkésfehér micélium rövid időn belül beborította a tűfejeket, a tönköket, a kalapot és a lemezeket, végül a teljes termőtest rothadását eredményezte. A micélium képes teljesen elszínezni a blokk felületét, és vörösesbarna színt ad neki.

A kísérletekben a C. dendroides izolátumát a blokkok felületére permetezték. Az első pókhálós tünetek 5 nappal az oltás után alakultak ki. A pókhálós penész fertőzéssel érintett shiitake termőtestek aránya több, mint 50,1% volt a fertőzött blokkoknál. A vizsgálat során a Cladobotryum dendroide-t sikeresen újra izolálták a beoltott blokkokból (100%). A közelmúltban a pókhálós penész megjelenését különböző, más termesztett gombák esetében is leírták. Nemrégiben a C. mycophilum okozta fertőzést írtak le az ördögszekér laskagomba (Pleurotus eryngii) és a csiperkegomba (Agaricus bisporus) termesztésből Spanyolországban (Gea et al., 2011, 2012). A legjobb tudomásunk szerint ez az első jelentés a C. dendroides okozta pókhálós penész előfordulás a shiitake termesztésben.

A pókhálós penészről

A pókhálós penészt a csiperkegomba termesztésben a takaróföld felszínén megjelenő szürkésfehér, vattaszerű, körkörös foltokról lehet felismerni. Ez a penészfaj a csiperkegomba barnulását, rothadását okozza, elterjedve komoly terméskiesést okozva. A gombatermesztésben jelen lévő nagy páratartalom és hőmérséklet ez a kórokozó nagyon gyorsan képes terjedni, a takaróföld felszínén megjelenő telepei akár 1-2 cm-t is képesek növekedni naponta. Megjelenése esetén nagyon gyors kezelés szükséges.

A pókhálós penész betegség egyre gyakrabban jelenik meg minden kontinensen. A gombaölő szerekkel történő preventív védekezés egyre hatástalanabb, mert a kórokozónál a benzimidazol fungicidekkel szemben már igen régen kifejlődött a rezisztencia és csökkent az érzékenysége a Sporgon 50 WP-vel szemben is. A kórokozó a termesztő helyiségen belül gyorsan terjed, és jelentős hozamcsökkenést okoz. Általában a termőidőszak közepe-vége felé jelenik meg, ha azonban a takaróanyag a kórokozóval már a felhordás (takarás) előtt fertőzött volt, akkor az I. hullámban (!) is megtalálható. A csiperkegombát valamennyi fejlődési állapotában megtámadja (Geösel et al., 2015)

Forrás: APS Journal