Kétszáz évvel ezelőtt a csiperkegomba termesztéstechnológia elindítása a párizsi mészkőbányákban dolgozó francia gombatermesztőknek köszönhetően történt meg. A katakombák adtak otthon az első gombafarmoknak. Ma már […]
Other news
Viszlát Sporgon!
Mint a BASF-től és a Sylvan Hungária Zrt-től megtudtuk, az Európai Uniós prokloráz hatóanyag kivonási döntés miatt a Sporgon WP 50 gombaölő permetezőszert 2021. december […]
Újraindul a spanyol gombaipar
Június közepétől szeptember közepéig minden évben csökken, szinte leáll a spanyol gombaipar. Leginkábba konzerviparra jellemző ez, ami Spanyolországban a termesztett gomba ágazat mintegy 70%-át teszi […]
Tanulmány a csiperkegomba termesztés energiaigényéről
Olasz kutatók egy, a közelmúltban megjelent cikkben azt elemezték, hogy a jelentős energiát fogyasztó csiperkegomba termesztés nagyüzemi körülményei között hogyan alakul az energiaigény a teljes […]
Amerikai gombaipari adatok 2020-21.
A közelmúltban jelentek meg az USA legfrissebb gombaipari statisztika adatai, amit az Amerikai Agrárstatisztikai Hivatal tett közzé a honlapján. Ennek alapján 2020-21-ben az USA gombatermesztési […]
Speciális fénycsapdákkal a gombaszúnyogok ellen
A gombatermesztésben a kétszárnyúak rendjébe tartozó gombaszúnyogok tekinthetők a legveszélyesebb kártevőknek. Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK), az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) és a Magyar Agrár- […]
Smart Mushroom: a letermett gombakomposzt kezelése okosan
Az EU által támogatott, 4 spanyol, német, szerb konzorciumi tag által elvégzett SmartMushroom projekt célja az volt, hogy a letermett gombakomposzt a körforgásos gazdálkodás elveit […]
A magasabb gombafogyasztás összefügg a rák alacsonyabb kockázatával
Összefüggés van a nagyobb mennyiségű gombafogyasztás és a rák kialakulásának kisebb kockázata között, állapította meg a Penn State College of Medicine (Penn Állami Orvostudományi Főiskola) […]