Higher mushroom consumption against cancer gombafogyasztás rák

A magasabb gombafogyasztás összefügg a rák alacsonyabb kockázatával

Összefüggés van a nagyobb mennyiségű gombafogyasztás és a rák kialakulásának kisebb kockázata között, állapította meg a Penn State College of Medicine (Penn Állami Orvostudományi Főiskola) kutatói által készített tanulmány.

Ha legközelebb salátát készítünk, érdemes gombát is hozzáadni. Miért? Mert a Penn State College of Medicine tanulmánya szerint összefüggés van a gombafogyasztás és a rák kialakulásának kockázata között, azaz, ha több gombát fogyasztunk, kisebb a rák kialakulásának esélye. A tanulmány az Advances in Nutrition tudományos folyóiratban jelent meg.

A szisztematikus áttekintés és metaanalízis tizenhét 1966 és 2020 között publikált rákkutatási tanulmányt vizsgált meg. A több mint 19 500 rákbeteg adatainak elemzésekor a kutatók kapcsolatot fedeztek fel a gombafogyasztás és a rák kockázata között.

A gombák gyógyhatása

A gomba gazdag vitaminokban, tápanyagokban és antioxidánsokban. A csoport megállapításai azt mutatják, hogy ezek a szuperélelmiszerek védelmet nyújthatnak a rák ellen is. Bár a shiitake, a laskagomba, a maitake néven is ismert fodrosgomba és az ördögszekér-laskagomba nagyobb mennyiségben tartalmaz ergotionein nevű aminosavat, mint a fehér és barna csiperke, és a portobello, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál az embereknél, akiknek a napi étrendjükben bármilyen gombafajta szerepel, alacsonyabb a rák kockázata. Megállapították, hogy azoknál, akik naponta 18 gramm, azaz mintegy 1/8-1/4 csészényi gombát fogyasztottak, 45 %-kal alacsonyabb volt a rák kialakulásának kockázata, mint a gombát nem fogyasztók esetében.

„A gomba az ergotionein legfőbb élelmi forrása, amely egyedülálló és erős antioxidáns és sejtvédő hatással rendelkezik”, állítja Djibril M. Ba, a Penn State College of Medicine epidemiológiai tanulmányok végzős hallgatója. Szervezetünk feltöltése antioxidánsokkal segítheti a védelmet az oxidatív stressz ellen és csökkentheti a rák kockázatát.

A kutatók meghatározott ráktípusok vizsgálatánál a legszorosabb összefüggést a mellrák esetében figyelték meg. A gombát rendszeresen fogyasztóknál jelentősen kisebb volt a mellrák kockázata. Ba magyarázata szerint ennek az lehet az oka, hogy a tanulmányok többsége nem terjedt ki a rák egyéb típusainak vizsgálatára. Előretekintve, ez a kutatás elősegítheti a gombák védőhatásainak további vizsgálatát, valamint segítséget nyújthat a rák kialakulását megakadályozó egészségesebb étrendek összeállításában.

„Összességében ezek a megállapítások fontos bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy a gomba rákellenes védőhatással rendelkezik.” jelentette ki John Richie, társszerző, a Penn State Rákkutató Intézet kutatója, a közegészségügyi tudományok és farmakológia professzora. „További tanulmányok szükségesek, hogy pontosan meghatározzuk az érintett mechanizmusokat és azokat a ráktípusokat, amelyekre a gombafogyasztás hatással van.”

Forrás: https://news.psu.edu
Kép: Getty Images