hericium süngomba lions mane idegsejtek

Süngomba hatóanyaga segíthet az idegrendszeri betegségek legyőzésében?

A Queenslandi Egyetem kutatói a süngombában fedeztek fel egy hatóanyagot (Na-de feniletil-izohericerin (NDPIH), amely serkenti az idegsejtek növekedését. Ha a humán kísérletek is igazolják a laboratóriumi eredményeket, a süngomba hatóanyaga segíthet bizonyos idegrendszeri betegségek legyőzésében a jövőben.

Laboratóriumi tesztek

„A süngomba (Hericium erinaceus) kivonatait évszázadok óta használják a hagyományos orvoslásban Ázsiában, de mi tudományosan meg akartuk határozni az agysejtekre gyakorolt ​​lehetséges hatásukat.” – mondta el Frederic Meunier professzor, a Queensland Brain Institute munkatársa.

A kémiai analitika korábbi kutatási eredményei szerint a süngomba termőtestje jellemzően aromás és diterpén vázakat tartalmaz aktív komponensként. Az ismert 24 diterpenoidból 20-at sikerült azonosítani. Fő hatóanyagai a diterpén hericenonok és a fenolos hericén A-C, hericenolok. Ezen felül jelentős a gyógygombákra általánosan jellemző poliszacharidok, a β-glükánok.

A kutatók a süngomba kivonatát idegsejtekből készült laboratóriumi sejtkultúrán tesztelték. A gomba kivonatát a sejttenyészethez hozzáadva vizsgálták az idegsejtek viselkedését, növekedését.

Hogyan hatott a gombakivonat?

„Nagyfelbontású mikroszkóppal azt találtuk, hogy a gombakivonat aktív komponensei nagymértékben megnövelik a növekedési kúpok méretét” – mondta Meunier professzor. Ezek, az idegsejtek felszínén megjelenő dudorok különösen fontosak az agysejtek számára, hogy érzékeljék környezetüket, és új kapcsolatokat hozzanak létre más idegsejtekkel. A növekedési kúpok az idegsejtek végén találhatóak, és felelősek az idegsejtek axonjainak és dendritikus ágainak növekedéséért. Az axonok és dendritikus ágak az idegsejtek kommunikációs csatornái, amelyek lehetővé teszik a kapcsolatot a többi idegsejttel, így hálózatot alkotva biztosítják az idegrendszer működését.

Az idegsejtek növekedése fontos szerepet játszik a fiatalkori agy fejlődésében, és a későbbi időszakokban a tanulási folyamatokban. Ha ez a folyamat sérül, akkor az agy fejlődése zavart szenvedhet, és az idővel kognitív zavarok, tanulási nehézségek és az Alzheimer-kór is kialakulhat.

A süngomba kivonat által kiváltott hatás azért is rendkívül érdekes, mert az idegsejteken kialakuló növekedési kúpok serkentése segítséget jelenthet a sérült idegek helyreállításában. Mindezt nem gyógyszerek felhasználásával, hanem természetes forrásokból származó bioaktív vegyületekkel lehetne elérni.

Bíztató eredmények

Az eredmények alapján elmondhatjuk, hogy a süngomba nyers és tisztított kivonatai jelentős neurotróf aktivitással rendelkeznek, ami jelentős neurit-kinövéshez és javított memóriához vezethet.

Nyilvánvalóan további kutatásokra van szükség a süngomba kivonatok hatásainak pontosabb megértéséhez. Azonban a jelenlegi adatok alapján potenciális előnyöket mutat az idegrendszer működésére, az idegsejtek növekedésére. A süngomba kémiai anyagainak kombinációja képes javítani a kognitív funkciókat, fokozni a neuroprotekciót, növelni a neuroplaszticitást, valamint csökkenteni az öregedési folyamatokat az idegrendszerben. Ezek az eredmények laboratóriumi és állatkísérletek eredményeken alapulnak, az emberi agyra gyakorolt hatás tudományos bizonyítékaira még várni kell.

A tanulmány a Journal of Neurochemistryben jelent meg.