A gombák gyulladáscsökkentő hatása

Ausztrál kutatók szerint a laskagombát, hagymát, édesburgonyát, oregánót, fahéjat és szegfűszeget tartalmazó diéta nagyban képes gyógyítani a krónikus gyulladásos folyamatokat. A gombák gyulladáscsökkentő hatással is bírhatnak.

Gerald Muench, a Nyugat-Sydney-i Egyetem Molekuláris Biológiai Kutatócsoportjának professzora és kollégái legújabb tanulmányukban a hagyományos konyhában is megtalálható élelmiszerek gyulladáscsökkentő hatásait elemezték. „A laskagomba sokkal hatékonyabb, mint a barna, vagy fehér csiperkegomba.” – állítják a kutatók.

A gyulladás a szervezetünk válasza a testet érő káros hatásokra, de sajnos néha a gyulladás képes az ez emberi test ellen fordulni. A krónikus gyulladások gyakran jelentős szerepet játszanak számos, időskori megbetegedéssel. Például a degeneratív ízületi gyulladással (osteoarthritis), vagy az Alzheimer-kórral.

Korábban már több élelmiszerről bebizonyosodott, hogy jelentős gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Muench professzor és kollégái most azt próbálták megállapítani, hogy ezek közül melyik a leghatékonyabb. „Az alapötlet az volt, hogy válasszuk ki a legjobb alapélelmiszereket, melyeket felhasználva komplex diétát javasolhatunk a betegeknek.” – mondja Muench.

Közönséges élelmiszerek

A kutatók 115 közönséges élelmiszert gyűjtöttek össze nagyáruházakból. Zöldségeket, gyümölcsöket, gombát, üdítőitalokat, gyógynövényeket, fűszereket és fűszerkeverékeket, majd ezekből kivonatokat készítettek. Az alapanyagokat 10 percig melegítették mikrohullámú sütőben, majd vízzel keverték.

Ezek után azt vizsgálták, hogy az egyes ételek mennyire képesek csökkenteni a gyulladásos markerek (citokinek és szabadgyökök) mennyiségét, ezért a keverékekhez makrofág sejtek kivonatát adták, ami szimulálta a test vírus-, vagy baktérium támadásra adott reakcióját.

A kísérletek szerint a hat leghatékonyabb gyulladáscsökkentő élelmiszernek a vöröshagyma, az oregano, az édesburgonya, a fahéj, a szegfűszeg és a gombák bizonyultak. „Őszintén szólva a gombák esetében nem vártunk ennyire jelentős gyulladáscsökkentő hatást. Ez meglepetés volt.” – mondja Muench.

Orvosi alkalmazás?

Muench professzor szerint ezek a bevezető kísérletek megfelelő alapot teremthetnek további kísérleteknek. Ezek célja a hagyományos élelmiszerek gyulladáscsökkentő szerekként történő alkalmazása lenne.

„A tapasztalataink azt mutatják, hogy ezek olyan potens élelmiszerek, melyeket érdemes közelebbről megvizsgálni a jövőben. A orvosi alkalmazásban különösen hasznos lehet ez a magas fokú potenciál, hiszen minél nagyobb a gyulladáscsökkentő hatás, annál kisebb lehet a kezelésben használt dózis.”

A professzor elmondta, hogy az erőteljes melegítéssel kezelt élelmiszereknél ezekben a kísérletekben azt is sikerült bizonyítani, hogy a gyulladáscsökkentő képesség a gombák főzése ellenére is megmarad, de természetesen további in vivo kísérletek szükségesek ennek maradéktalan bizonyítására.

Az előzetes mérések szerint elegendő ezekből a gombákból 200g-ot fogyasztani naponta, hogy mérhető legyen a gyulladáscsökkentő hatás, de természetesen a pontos mennyiségek meghatározása még további kísérleteket igényel.

Forrás: ABC Science