gomba gopink biofungi mellrak breast cancer mushroom

GoPink – gombafogyasztással a mellrák ellen

A 2000-es évektől számos országban indult el a GoPink kampány. Ennek célja, hogy felhívja a figyelmet a mellrák megelőzésének fontosságára. A nemzetközi GoPink trendekhez a gombaipar is csatlakozott, hiszen lassan köztudott, hogy a termesztett gomba a mellrák megelőzésének kiváló eszköze lehet: számos kutatási program bizonyította már korábban a termesztett csiperkegomba daganatellenes hatását.

A leggyakoribb daganatos megbetegedés

Az emlőrák a nők leggyakoribb rosszindulatú daganata. Európában az újonnan diagnosztizált esetek 28,7%-a emlődaganat. 2023-ban sajnálatos fordulat történt a globális rákstatisztikai adatokban. A leggyakrabban előforduló új esetek között az emlőrák átvette a vezető szerepet a tüdőrákkal szemben. Magyarországon évente körülbelül 5-6.000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és nagyjából 2.000 nő hal bele a betegségbe.

A GoPink kampány célja

A legfontosabb cél a szűrővizsgálatok népszerűsítése, felhívni a figyelmet arra, hogy az időben felismert daganat nagyobb eséllyel kezelhető.  Fontos a rendszeres ellenőrzések és az önvizsgálat népszerűsítése, hogy a nők időben észrevegyék a lehetséges elváltozásokat. Emellett fontos cél a prevenció és az egészséges életmód fontosságának hangsúlyozása, beleértve a rendszeres testmozgást, egészséges táplálkozást és dohányzás kerülését, mivel ezek mind csökkenthetik a mellrák kockázatát.

A magyar piacvezető gombaipari cég, a Bio-Fungi cégcsoport tevékenységében kiemelt szerepet kap az egészségtudatosság, az egészséges életmód. Így szívügyüknek tekintik az olyan megbetegedések megelőző kampányainak támogatását, mint az emlőrák. A cég GoPink kampánya a megelőzésre és a szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet minden év októberében. A rózsaszín csomagolású gombatermékeivel, amelyek egész hónapban megtalálhatók az Aldi, a Tesco, az Auchan és a Penny üzletekben, valamint megrendelhető a Kifli.hu-tól is. Az eladásukból befolyt összeggel a Bio-Fungi cégcsoport már 2012 óta támogatja a mellrák ellenes harcot és a daganatos betegek gyógyulását.

„A GoPink kampánynak és az összefogásnak köszönhetően az elmúlt években új kezelőágyakat, az emlősebészetben nélkülözhetetlen eszközöket és készülékeket sikerült beszerezni és ezt a nemes küldetést idén is folytatjuk.” – mondta el Mutsy Árpád, a Bio-Fungi cégcsoport tulajdonosa.

Idén a kampány során befolyt összeggel a budapesti Szent Margit Kórház és a SOTE Belgyógyászati és Onkológiai Osztály mellrák ellenes munkáját segíti a Bio-Fungi Kft.

Forrás: biofungi.hu