Napi egy nagyobb csiperke csökkenti a mellrák és a prosztatarták kialakulásának esélyét

A gomba isteni eledel, vallja a rákkutató, aki kísérleteivel bizonyította, hogy napi 100g csiperkegomba elfogyasztása nagyban hozzájárul az immunrendszerünk karbantartásához. Dr Shiuan Chen fedezte fel, hogy a csiperkegomba természetes eredetű aromatáz inhibítorokat tartalmaz, melyek képesek csökkenteni a mell- és a prosztatarák kialakulásának valószínűségét.

“A csiperkegombának megvan az a képessége, hogy képes a hormonok hatását csökkenteni” – mondja Dr. Chen, az amerikai City of Hope Beckman Intézet Rákkutató Részlegének vezető professzora. Azt mondja, a csiperkegomba kiemelkedő helyen végzett abban a kísérletben, ahol különböző zöldségek és gyümölcsök ösztrogénszintre gyakorolt hatását vizsgálták. Az ösztrogén, a női nemi hormon azért érdekes a rákkutatásban, mert a túl magas ösztrogénszint növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. A kísérletek eredménye alapján a közönséges termesztett csiperke fogyasztása minden más élelmiszernél nagyobb mértékben képes bizonyos rákfélék megelőzésére.

Dr. Chen elmondta, hogy napi 100g csiperkegomba már hatásosnak bizonyult a kísérletekben, ráadásul nem csak nyersen, hanem megfőzve is kifejtette a hatását. Azok az anyagok ugyanis, melyek képesek az ösztrogénszint szabályozására nem érzékenyek a hőhatásokra, az elkészítés módjától függetlenül stabilak és hatékonyak maradtak.

chen-mushrooms

A professzor úgy gondolja, hogy a csiperkegomba, mint táplálék elsősorban a rákos megbetegedések megelőzésére szolgál, de prosztata műtéten átesett, utókezelés alatt álló betegekkel is folytat kísérletet, hiszen az ős számukra általában nincs lehetősége gyógyszeres kezelésre. A kísérletek során látott olyan eseteket, ahol a prosztatarákos betegekben a megnövekedett PSA (prosztata specifikus antigén) mennyisége a csiperkegombával végzett kísérletsorozatot követően nullára esett vissza.

“Rákos betegek esetében a 100g csiperkegomba fogyasztása javasolt, megelőzési céllal, természetesen egészséges emberek számára nem indokolt ennyi gomba fogyasztása.” – mondta Dr. Chen. Az izgalmas kísérletek eredményei azt mutatják, hogy a gomba hatása valószínűleg ennél sokkal szélesebb körű, a csiperkében jelen lévő hatóanyagok képesek elnyomni bizonyos immunsejtek működését és serkenteni az immunrendszert.

Magyarországon évente körülbelül 5-6.000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. Az emlőrák ezzel a magyar nők leggyakrabban előforduló daganata. A prosztatarák hazánkban mintegy 4000 férfinél jelenik meg évente, és mintegy 1300 férfi halálát okozza minden évben.