A gombafogyasztás csökkentheti a depresszió kialakulásának kockázatát

A termesztett gombák rendszeresen kerülnek az újságok címlapjára különböző gyógyhatással összefüggésben. Bizonyítottan csökkentik rákos megbetegedések kockázatát, jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaznak. Bizonyos gombák hatásosak lehetnek leukémia ellen, de akár az elhízás elleni harcban is hatásos eszközök lehetnek. A mentális egészséggel (pl. depresszió) összefüggésben azonban eddig még nem történt részletes kutatás. A Penn State Collage of Medicine által vezetett új kutatás feltárta, hogy a szuperételek, azon belül a gombák fogyasztása hogyan hat a depresszió kialakulására. A kutatás eredményeit a közelmúltban a Journal of Affective Disorders tudományos folyóiratban publikálták.

A kutatók feltételezték, hogy mivel a gombák számos bioaktív vegyületet, pl. B12-vitamint, antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaznak, így bizonyára lehet összefüggés a mentális egészség a gombafogyasztás között. A kutatáshoz az USA Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérés adatait használták fel, amit 2005 – 2016 között végeztek, 25.000 amerikai személy megkérdezésével.

A mentális betegségek gyakorisága

Ismert, hogy a mentális betegségek, mint például a depresszió, a harmadik vezető kórházi hospitalizációs ok az USA-ban a felnőttek körében, az akut mentális betegséggel élők átlagosan 25 évvel korábban halnak meg. A depresszió jelentős közegészségügyi probléma és súlyos orvosi betegség, amely hangulatzavar tüneteivel, például bűntudattal vagy alacsony önértékeléssel, valamint kognitív és fizikai tünetekkel, pl. alvászavarokkal, étvágy- vagy súlyváltozással és koncentrációs zavarokkal jár.

Egy korábbi, 2017-es vizsgálatból származó bizonyítékok szerint az étrend javítása hatékony kezelési stratégiát jelent a súlyos depressziós epizódok kezelésében. Emellett egy metaanalízis azt is megállapította, hogy a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék és antioxidánsok magas bevitele és az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentése a depresszió alacsonyabb kockázatával jár együtt.

Azt is tudjuk, hogy a gombák alacsony kalória- és zsírtartalmúak, koleszterinmentesek, jó vitamin- (pl. B1, B2, B2, B12 és C-vitamin) és ásványi anyag (szelén és réz) források és jól illeszkednek az egészséges táplálkozási ajánlásba. A gombák gazdag forrásai a glutation és az ergotionin nevű antioxidánsoknak. Korábbi kutatások alapján az antioxiánsoknak és a B12 vitaminnak antidepresszáns hatást tulajdonítanak. Az ehető gombák bizonyos fajai, mint például a Süngomba (Hericium erinaceus) serkenthetik a neurotróf faktorok, például az idegnövekedési faktor (NGF) szintézisének kifejeződését, ami potenciális hatással lehet a neuropszichiátriai rendellenességek, köztük a súlyos depresszió megelőzésére. A gombák gyulladáscsökkentő hatóanyagokat is tartalmaznak. Ismert, hogy a gyulladásos folyamatok összefüggésbe hozhatók a depresszióval, és a nem szteroid gyulladáscsökkentőkről kutatók úgy gondolják, hogy csökkentik a stresszt és a depressziót.

Nagymintás kísérlet

Az elemzésbe bevont 24 699 amerikai felnőtt (12 268 férfi és 10 304 nő) körében az átlagéletkor 45,5 év volt. A vizsgálatban résztvevők mintegy fele volt férfi (50,2%), és több mint fele nem spanyolajkú fehér bőrű (66,1%). Az adatok elemzése alapján a legjelentősebb gombafogyasztók a legalább főiskolai végzettségű, nem spanyol ajkú, fehér nők voltak. Miután figyelembe vették a társadalmi-demográfiai jellemzőket, a főbb kockázati tényezőket, az önbevallott betegségeket, a gyógyszereket és más étrendi tényezőket, illetve kizártak bizonyos betegségben szenvedő válaszadókat, a kutatók azt találták, hogy szignifikáns összefüggést figyelhető meg a gombafogyasztás és a depresszió alacsonyabb esélye között.

Az adatok elemzésével viszont az is kiderült, hogy nincs szignifikáns dózis-válasz összefüggés a nagyobb gombafogyasztás és a depresszió esélye között. Tehát ezek szerint hiába eszünk nagyobb mennyiségben gombát, a depressziós hajlam nem csökken a gomba mennyiségével arányosan.

A kutatók szerint a gombafogyasztás és a depresszió vizsgálatában megfigyelt összefüggésével kapcsolatban egy lehetséges biológiai mechanizmus valószínűsíthető. Ez a speciális gombakomponensek, például az ergotionin antioxidáns és neuroprotektív tulajdonságaiból eredhet.

Ezek az eredmények rávilágítanak a gombafogyasztás lehetséges klinikai és közegészségügyi jelentőségére. A gombafogyasztás a depresszió csökkentésének és más betegségek megelőzésének egy lehetséges eszköze lehet.

Forrás: PennState News