Agaricus antioxidánst antioxidáns

A csiperkegomba is tartalmaz annyi antioxidánst, mint a drága gyógygombák

A jól ismert csiperkegomba (Agaricus bisporus) ugyanannyi, bizonyos esetekben több antioxidánst tartalmaz, mint a drága gyógygombák – állapították meg francia kutatók.

Bár a csiperke a világon a legnagyobb mennyiségben termesztett gomba és több ezer tonnát fogyasztunk belőle minden évben. Általánosságban kevésbé értékesnek, kevésbé táplálónak gondoljuk a drága gyógygombákhoz képest.

Egy, a SCI’s Journal of the Science of Food and Agriculture-ben bemutatott publikáció szerint a fehér csiperkegombának is jelentős az antioxidáns potenciálja. Legalább akkora, mint a sokkal drágább riválisainak, a maitake-nek (bokrosgomba) és a matsutake-nek (Foltostönkű gyűrűspereszke). Mindkét gombafaj gyógyhatását a japán konyha nagyra értékeli. Mindkettőről ismert, hogy képes a vérnyomás csökkentésére és segítheti a különböző ráktípusok elleni harcot.

Az antioxidánsok jelen ismereteink szerint segítenek megelőzni különböző betegségek kialakulásá. Továbbá erősítik az immunrendszert azáltal, hogy segítenek elhárítani a szabad gyökök által okozott sejtkárosodásokat.

Dr Jean-Michel Savoie és a Institut National de la Recherche Agrinomique, egy állami mezőgazdasági kutatóintézet kutatócsoportja megállapította, hogy amennyiben megmérik a különböző gombák szabadgyök-fogó képességeit, úgy a hagyományos gombafajok értékei azonosak és gyakran magasabbak, mint a drága gyógygombáké. A kutatók a mérések során a gomba kalapjában sokkal több antioxidánst találtak, mint a tönkjében.

Dr Jean-Michel elmondta, hogy az eredmények alapján azt feltételezzük, hogy a fehér csiperkegomba gyökfogó képessége eléri és meghaladja a kifejezetten gyógyászati céllal termelt gombafajok értékeit. A csiperkének azonban több nagy előnye van drága társaihoz képest. Egész évben frissen elérhető, olcsó és kiváló alapanyaga az egészséges táplálkozásnak.

Forrás: Science Daily