gomba csiperkegomba mushroom market Hungary 2018 termesztés

Gombapiaci kitekintés 2017-18.

A közelmúltban tette közzé a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárgazdasági Kutató Intézet az utóbbi évben összegyűjtött gombaipari adatait. Ezek alapján a gomba és csiperkegomba termesztés Európában és Magyarországon is sikeres évet zár.

A közéttett statisztikai adatok szerint a világ legnagyobb gombaimportőre az Egyesült Királyság (106 ezer tonna) volt 2017-ben, majd Németország (72 ezer tonna) és az Egyesült Államok (50 ezer tonna) következett a sorban. Világszinten a legjelentősebb exportőr Lengyelország és Hollandia volt. A csiperkegomba tekintetében a tagországok közül Hollandia, Spanyolország és Lengyelország rendelkezik a legnagyobb termesztési potenciállal. Az EU csiperkegomba-külkereskedelmi egyenlege pozitív. A harmadik országokba elsősorban Lengyelország szállít csiperkegombát, jelentős exportőr még Litvánia és Hollandia is. Lengyelország 2017-ben több csiperkegombát exportált a harmadik országokba, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mennyiséget Fehéroroszországban értékesítették. Ukrajnában 50 ezer tonna gombát termesztettek 2017-ben, ennek 90 százaléka csiperkegomba volt. Az ország gombaexportja több mint tizenháromszorosára, 530 tonnára nőtt 2017-ben a 2016. évihez képest.

Oroszország szentpétervári régiójában egy gombatermesztő komplexum építésébe kezdenek még ebben az évben, ami várhatóan 2019-ben fejeződik be. A beruházás két nagy részből áll: egy 40 ezer tonna éves kapacitású komposztüzem, továbbá egy 10 ezer tonna termelési kapacitású gombatermesztő létesítmény. Az Európai Bizottság adatai szerint a csiperkegomba nettó termelői ára a tagországok átlagát tekintve kilogrammonként 1,94-ről 1,77 euróra csökkent 2018 szeptemberében az előző év azonos hónapjához képest. A csiperkegomba termelői ára Lengyelországban volt a legalacsonyabb (1,14 euró/kilogramm), míg Írországban a legmagasabb (2,82 euró/kilogramm).

Magyarország

Magyarországon a legjelentősebb termesztett gombafaj a csiperkegomba és a laskagomba. A minőségi magyar gomba iránt külföldön is nagy a kereslet, a jelenlegi termelés duplájára is igény lenne az exportpiacon, de ehhez komoly technológiai fejlesztések szükségesek – derül ki a NAK körképéből. A hazai gombatermelés az utóbbi években folyamtosan növekedett: a 2008-as 18 ezer tonnás mennyiségről a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet adatai szerint 32,7 ezer tonna volt a termesztett gombafélék mennyisége 2017-ben, ebből a csiperkegomba 29,5 ezer tonna, a laskagomba 3 ezer tonna, ezek közel 60 százaléka exportra megy.  Az egyéb termesztett gomba (pl. shiitake) mennyisége 200 tonna. A forgalomba kerülő csiperke 75 százaléka frissáru, 25 százaléka konzerv. Magyarország csiperkegomba-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt az elmúlt években, 2017-ben 8,29 ezer tonna csiperkegomba került a külpiacokra, szemben a 290 tonna importtal. Magyarországon 18-20 nagyobb és mintegy 250 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat hozzávetőlegesen 4500 főt foglalkoztat.

Gombát zárt termesztő-berendezésekben, gombatermesztő házakban, sátrakban, és kisebb részben pincékben termesztenek. A legtöbb csiperkegombát Pest, Heves és Bács-Kiskun megyében termesztik, exportra a legtöbb csiperke Ausztriába és Romániába kerül. Régi, tradicionális termőterület Budafok-Budatétény és Kőbánya, ahol a pincerendszer alkalmas gombatermesztésre, valamint Győr és Eger. Laskából a hazai piacon a nagy kalapú, sötét színű a kedvelt, Kecskemét a legnagyobb termőhely.

Töbsszörös igény

A magyar gombára jelentős igény mutatkozik külföldön, a hazai termesztés a belföldi igényeket kielégíti, de az exportigény miatt akár a többszörösére is lehetne növelni, amihez jelentős fejlesztések szükségesek. E téren a Vidékfejlesztési Program keretében már indultak el fejlesztések, ugyanakkor minél több gazdaságnak javasolt átállnia a növényházi termesztésre, ami sokkal nagyobb hozammal jár a pincés termesztésnél, de természetesen komoly beruházást igényel.

A magas ásványianyag- és vitamintartalmú (például az egyetlen növényi D-vitamin forrás), értékes fehérjéket és zsírsavakat tartalmazó gomba itthon inkább ősszel-télen keresett, pedig az év további időszakában is érdemes felvenni az étrendbe. Sajnálatos tapasztalat, hogy sokan meghámozzák a gombát, elveszítve így az értékes táp- és ásványi anyagokat. A termesztett gombát elegendő csak folyó víz alatt alaposan megmosni. A gombával bizonyos mértékben helyettesíthetőek a hús tápanyagai, valamint olyan fontos aminosavakat vihetünk be vele a szervezetünkbe, amelyek a zöldségekben nem találhatóak meg. Glükóztartalma rendkívül alacsony, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Továbbá a gomba könnyen beilleszthető a fogyókúrás étrendbe, hiszen testsúlycsökkentő hatású, élelmi rostban gazdag, emellett rendkívül alacsony a kalóriatartalma: 100 g csiperkegomba csupán 39 kalóriát tartalmaz, a laskagomba pedig csak 33-at, emellett a szénhidráttartalmuk is elenyésző.

Marketing, promóció, árak

Az egészségtudatosság, az egészséges életmód fontosságára idén hetedik éve a GoPink! promócióval hívják fel a figyelmet. A mellrák elleni küzdelemhez csatlakozva a Bio-Fungi Kft. októberben rózsaszín tálcákba csomagolja a csiperke- és laskagombát, ezzel támogatva az érintett betegek gyógyulását és mihamarabbi felépülését. A Budapesti Nagybani Piacon a gomba termelői ára 2018 első negyvenegy hetében emelkedett az előző évihez képest: a csiperkegombát 6 százalékkal magasabb, 485 forint/kilogramm, a laskagombát 1 százalékkal magasabb, 630 forint/kilogramm áron kínálták. A bécsi nagybani piacon Magyarországról és Lengyelországból származó csiperkegomba szerepelt a kínálatban 2018 40. hetében: a magyarországi nettó 1,7- 2,8 euró/kilogramm, a lengyelországi 1,84-2,47 euró/kilogramm áron. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet teljes piaci jelentése letölthető IDE KATTINTVA.

Forrás: NAKAKI