Sporgon kivonás szer gombaölő BASF

Viszlát Sporgon!

Mint a BASF-től és a Sylvan Hungária Zrt-től megtudtuk, az Európai Uniós prokloráz hatóanyag kivonási döntés miatt a Sporgon WP 50 gombaölő permetezőszert 2021. december 31-i hatállyal kivonják a forgalomból. A kivonási döntés háttere nem nyilvános. A december végéig az országba beérkezett szerre felhasználási és forgalmazási türelmi időt határozott meg a NÉBIH. Azaz a nagy- és kiskereskedők a meglévő raktárkészeteiket 2022. június 30-ig értékesíthetik. A termelők a szert legkésőbb 2023. június 30-ig használhatják fel.

A prokloráz, melynek európai felhasználását 2012-ben engedélyezték, a gombatermesztés legsúlyosabb gombakártevői elleni hatásos szerként volt ismert, mint a Sporgon hatóanyaga. 

A gombatermesztés során nagyon fontos, hogy törekedjünk a vegyszermentes élelmiszer előállítására. Ha mégis használnunk kell bármilyen növényvédőszert, alapkövetelmény a kezelések során az útmutatóban javasolt alkalmazott mennyiség, koncentráció, élelmezésügyi várakozási idő betartása. Amikor növényvédőszert használunk a gombatermesztésben mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy élelmiszert termelünk!

Próbáljuk a gombatermesztés higiéniai feltételeit minél alaposabban biztosítani megfelelő termesztőház, gombaház, gombasátor kialakításával. Nagyon gondoljuk meg, hogy belevágunk-e olyan üzemekben a termesztésbe, ami nem erre a célra épült, vagy nem felel meg a technológiai, higiéniai feltételeknek.

A gombatermesztés vegyszeres védekezésére jelenleg alig néhány szer alkalmazható. Az aktuális és folyamatosan frissülő lista elérhető a NÉBIH Növényvédőszer adatbázisában.

Mindenesetre a Sporgon, a pókhálós penész és a száraz-, nedves mólé betegségek rettegett elleneszere, ami közel egy évtizede segítette a gombaipart, 2021 végén mindörökre elköszön a gombatermesztőktől.