smartmushroom Smart Mushroom letermett gombakomposzt

Smart Mushroom: a letermett gombakomposzt kezelése okosan

Az EU által támogatott, 4 spanyol, német, szerb konzorciumi tag  által elvégzett SmartMushroom projekt célja az volt, hogy a letermett gombakomposzt a körforgásos gazdálkodás elveit követve kerüljön felhasználásra. Egyrészt a biogáz termelésben hasznosítják, másrészt szárítást és pelletálást követően talajjavító anyagként felhasználható.

Kiaknázható lehetőség: a gombakomposzt átalakítása trágyává

A gombatermesztés során a komposztból hulladék keletkezik, amelynek a feldolgozása a termesztőknek költséget jelent. A bioalapú körkörös gazdasággal összhangban a SmartMushroom környezetbarát technológiát fejlesztett ki, amellyel a mezőgazdasági hulladékot trágyaként újrahasznosítják.

Ismert, hogy a növény a növekedéséhez a tápanyagokat a talajból veszi fel. A gomba ezzel szemben az állati és mezőgazdasági hulladékból álló komposztból jut hozzá. A termést követően, a tápanyagok felhasználása után ezt az anyagot nevezik letermett gombakomposztnak (spent mushroom substrate, rövidítve SMS). A letermett gombakomposztot általában újra komposztálják trágyává. Azonban a magas, hozzávetőleg 70 %-os nedvességtartalma miatt először szárítani kell, hogy csökkentsék a szállítás költségét. Ezt hagyományos módszerrel végzik, a komposztot a szabadban, a napon hagyják száradni. Az Európai Unió által támogatott projekt, a SmartMushroom által kifejlesztett és bemutatott folyamat a friss letermett gombakomposzt által előállított biogázt használ a lebomlási maradék és a letermett komposzt keverékének szárítására, amivel azt pelletizált trágyává alakítják. „Ez a szerves trágya Európa bármelyik régiójában eladható” – közölte Pablo Martínez, a projekt koordinátora, a Mushroom Technological Research Centre of La Rioja (Gombatechnológiai Kutatóközpont, La Rioja) munkatársa. „A mezőgazdasági termelők pellet iránti kereslete meghaladja tesztüzemünk gyártókapacitását, így elégedettek vagyunk a projekt eredményével.”

Szerves trágya előállítása

A SmartMushroom új metanogén technológiája a hidrolízist alkalmazza, amelyet anaerob lebontás követ. Az előállított biogáz működteti a szárítási folyamatot, max. 28 % nedvességtartalomig, ami a kondenzáció és adszorpció felhasználásával szepiolit szűrőkön keresztül felgyorsítja a víz kivonását a letermett gombakomposztból. A szárított letermett komposzt ezt követően, a konkrét mezőgazdasági igényekhez igazítva, a pelletálás előtt dúsítható természetes nitrogénnel, foszforral és káliumműtrágyával. A projekt keretében számos kísérletet végeztek, amelyek három területre fókuszáltak.

Az anaerob lebontás tesztelésére a csoport különböző lebontási keverékekkel végzett laboratóriumi kísérleteket. A fő alapanyag a letermett komposzt volt, valamint egyéb mezőgazdasági hulladék anyagokat adtak hozzá, hogy optimalizálják a biogáz képződést és növeljék a metántartalmat. Ez lehetővé tette, hogy a csoport a kísérleti üzem számára beállítsa az optimális beviteli paramétereket. A legjobb aránynak a letermett gombakomposzt és a lekvárgyártásból származó szennyvíz 7:2 aránya és egy rész glicerin bizonyult. A szárító hőmérsékletét, az időzítést és a futószalag sebességét úgy állították be, hogy a biogáz által működtetett folyamat teljesítményét maximalizálják, miközben különböző összetétel variációkat próbáltak ki. Mindez lehetővé tette a szárító automatikus beállítását. A letermett gombakomposzt alapú pelletet tesztelték trágyaként különböző növényeken, mint a saláta, karfiol, paprika, paradicsom, brokkoli, szőlő és gabonafélék. Üvegházakban és szabadföldön is kipróbálták Szerbiában és Spanyolországban.

„A kísérletek olyan sikeresek voltak, hogy a résztvevő gazdák folytatni akarták a pellet használatát” – jegyezte meg Martínez. A projekt keretében letermett komposzt szárító (SMS-ADryer) tesztüzem épült a régióban a gombatermesztési hulladék kezelésére felhatalmazott Sustratos de La Rioja üzem területén. A fermentorok moduláris konténerekben kapnak helyet, hogy a beton épülettel ellentétben, változó mennyiségű SMS-sel tudják ellátni. A szárítóban olyan égőfej van, amely a letermett komposztot a pelletet előállító gyártósor által igényelt nedvességtartalomig szárítja. „Az eredmények nagyon pozitívak, a tesztüzem évente 36 000 tonna friss letermett gombakomposztot tud átalakítani 8500 tonna szerves trágya pelletté” – közölte Martínez.

Gombamódra növekvő előnyök

A SmartMushroom innovációja a termelőknek nemcsak a hulladék kezelésében jelent megtakarítást, amelynek költsége Martinínez szerint a teljes európai iparág számára 29,2 millió euró összeget tesz ki, hanem tényleges jövedelemforrás is. A rendszer a környezet számára is előnyökkel jár, mivel a folyamat szénmegkötő, a levegő szén-dioxid tartalmát a talajba vezeti. Segít a talajromlás csökkentésében, mivel akár 50 % szervesanyagot tartalmazó trágyát ad hozzá. „A gombatermesztési hulladék értékének emelésével a SmartMushroom növelheti a termelők profitját, munkahelyeket teremthet és versenyképesebbé teheti az agráripart” – jegyezte meg Martínez. Az ipari méretű szimulációk már rendelkezésre állnak, a tesztüzem készen áll a bővítésre. A csapat hamarosan üzemlátogatásokat szervez, amint a COVID-19 korlátozásokat feloldják.

Forrás: Cordis.eu