Új gombatermesztés technológia Kínában

Ha a kínai „juncao” szóval találkozunk, mi jut eszünkbe? Valószínűleg semmi, vagy talán valami egzotikus dolog. Pápua-Új Guineában, Dél-Afrikában, Leshotoban, Ruandában a szegény sorsú gombatermesztőknek a juncao a könnyű bevétel szinonimája.

Ez a látszólag misztikus technológia teszi lehetővé számukra, hogy számos tápláló és ízletes gombafajt termesszenek aprított fűféléken, biztosítva az egyetlen bevételüket. Sokan egyenesen a gyereküket is Juncao-nak nevezik el, a „jun” jelentése gomba, a „cao” jelentése fű.

„Ragaszkodtam hozzá, hogy kínai nevet adjunk neki” mondja az új termesztéstechnológiát feltaláló 67 éves Lin Zhanxi professzor, aki előadást tartott az első Nemzetközi Juncao Fejlesztési Konferencián. 14 évvel ezelőtt a Kelet-Kínai Fujian tartomány fővárosában, Fuzhouban tartották.

Több mint 20 angol név felmerült, többek között a mushroom grass és a fungus grass is, de véleményem szerint egy forradalmi technológia forradalmi elnevezést érdemel. Remélem sikerült egy új szót adni az angol nyelvhez.

A juncao technológia ötlete a fiatal, éhező Lintől származik a 70-es évekből. „Akkoriban éheztek az emberek, sokan meg is haltak az alultápláltság miatt. Azt kérdeztem magamtól: miért nem esznek az emberek füvet, mint a tehenek?” 1971-ben Lin elsőként publikálta aprított fűfélék gombatermesztésben történő hasznosításáról szóló ötletét. 1983-ban bejutott a Fujian Egyetemre, ekkor kezdett a témával kapcsolatos kutatásokba. 1986 végén a világon elsőként termesztett gombát üvegben egy aprított páfrányfélén (Pellaea mucronata). „Könnyekkel küzdve bámultam az eredményt, egy forradalmi technológia meghonosításán dolgoztunk” – mondja Lin.

Azóta Lin és csapata 45 különböző fűféle és egyéb mezőgazdasági hulladék (borsóhéj, cukorrépa szeletek, stb.) felhasználásával dolgozott ki termesztési módszereket. A helyben megtalálható alapanyagokat felhasználva az egyes összetevők és termesztési körülmények meghatározásával dolgozta ki módszerét. Ezzel a módszerrel több, mint 30 különböző gomba termeszthető a juncao-n, a shiitake-től a ganodermáig.

A 70-es évektől a gombákat fűrészporon és faforgácson termesztik, ami egyúttal fakivágást is jelent. „A fák elvesztésével túl nagy árat fizetünk, a juncao technológia a gombatermesztő ágazatnak egy környezetbarát és fenntartható utat mutat” – vallja Lin. „Ezt a technikát könnyű megtanulni, kis befektetéssel is jelentős haszonnal kecsegtet azon túl, hogy hatásos eszköz lehet a munkanélküliség, a szegénység és az alultápláltság elleni harcban.”

Lin elmondása szerint Kínában 400 millió hektár füves terület van parlagon, háromszor annyi, mint az összes mezőgazdaság által művelt terület. Ha ennek a területnek csak 1 %-át hasznosítják a juncao technológiára, ez 90 millió tonna friss gomba előállítására elegendő, ami 720 milliárd yuan (105,6 milliárd dollár) bevételt és 24 millió munkahelyet jelent.

Lin ambícióit azonban nem korlátozzák a kínai határok. 1995 óta folyamatosan dolgoznak a juncao technológia elterjesztésén szerte a világban. „Olyan ez, mint egy folyamatosan növekvő juncao-család” – mondja Lin Dongmei, Lin lánya, aki 2003-ban Szingapúrban otthagyta munkáját és hazatért, hogy segítse apját.

Forrás: www.shanghaidaily.com