Gombaszedő robotot fejlesztenek Máltán

Egy ambiciózus gombatermesztő vállalkozás Máltán gombaszedő robot fejlesztésén dolgozik, ami jelentős segítséget nyújthat a termesztőknek a szedés modernizálásában. A bonyolult fejlesztési projektet az Unió is támogatja.

A vállalkozás, a Chadwick Mushrooms Farm Ltd. más cégekkel együtt a konzorcium tagja, amiben spanyol, török, görög, holland, lengyel és ciprusi műszaki személyzet és kutatók vesznek részt.

Nem ez az első kutatási projekt amiben a cég nevéhez fűződik. Számos sikeren túl van az a kutatás, amiben egy olyan automatikus mérőrendszert fejlesztenek, ami képes a takaróföldben lévő víz és tápanyagok mennyiségét folyamatosan nyomon követni, így szabályozni az öntözést. Ezt a rendszert szintén EU-s pénzből fejlesztik, a cél a kereskedelmi forgalomba hozható prototípus kifejlesztése.

A Chadwick Mushrooms Farm 1974-ben jött létre, jelenleg 17 alkalmazottja van, 4 tonna gombát termel hetente és lefedi a teljes vertikumot a komposzttermeléstől a gomba piaci kiszereléséig. Az elmúlt években hosszú utat tettek meg a technológia váltás érdekében: ma már holland számítógépes rendszer vezérli a hőmérsékletet, páratartalmat és a szén-dioxid mennyiségét.

Jason Azzopardi, a máltai parlament államtitkára a napokban meglátogatta a farmot és elmondta, hogy ez egy kiváló példa arra, hogy a kisvállalkozások nem félnek a kihívásoktól és tudják, hogy sikeresek lehetnek egy-egy beruházás segítségével.  Elmondta, hogy a kormány ösztönzi a kis- és középvállalkozásokat és a „Malta Enterprise” programon belül most 7 csomagban van lehetőség pályázni az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásaira, ami együttesen 42 millió Euróra rúg.

Eddig a programban három felhívásból kettőt elbíráltak és 24,9 millió Euró támogatás kiutalása folyamatban van a 396 nyertes cégnek. A harmadik csomagban 378 pályázat vár az elbírálásra, a tét 24,4 millió Euró. Az államtitkár elmondta, hogy ez a pályázati csomag kiváló alkalom az ehhez hasonló kisvállalkozások számára is, hogy kutatási program segítségével fejlesszenek.

Forrás: Times of Malta