Külföld helyett itthon akar boldogulni – gombát termeszt

Manapság nem divat a mezőgazdaságban dolgozni, főleg nem fiatal nőként, de ez Karsai Anikót cseppet sem zavarta a céljai megvalósításában. Mert igazán nagyot álmodni és lényegében a nulláról, a Fiatal Gazda pályázat segítségével létrehozott egy egyedülálló vállalkozást Magyarpolányban. Néhány hónapja laskagombát termeszt, ám elmondása szerint ez még csak a kezdet, ugyanis kecsketartással, sajtkészítéssel és kézműves termékekkel is foglalkozni szeretne a jövőben. Az Ajkai Szó a ambiciózus lány gomba-birodalmában járt.

Egyszer volt, hol nem volt ­– kezdődnek a mesék mindig. A folytatás ismert, a jó különböző próbák után elnyeri jutalmát és boldogan él. Na de miért kerül a cikkbe a csodás történeteket sejtető felvezetés? Azért, mert van egy fiatal ajkai főszereplő: Karsai Anikó, akinek a története nem hétköznapi.

A lány rendkívül elhivatott, a sikerért pedig kemény erőfeszítéseket is hajlandó tenni. A magyarpolányi telek udvarába lépve legalábbis ez az érzésünk, ahol a szabadon nyargaló lovak látványát követően egy minden extrával felszerelt gombaház fogad bennünket.

Anikó egyből szabadkozik, hogy az udvar még nem olyan szép, ugyanis a tél végén vásárolt telephely rendbetételének csupán márciusban tudtak nekiállni a szüleivel. Mivel a területet közel fél évszázada nem művelte senki, így csinosítani való tényleg akad rajta, de a fiatal gazdászlányból csak úgy árad a tenni akarás, szóval biztos lesz még itt egy két izgalmas változtatás a későbbiekben.

Apropó gomba és lovak… hogyan lesz egy városi lányból állattenyésztő mérnök, aki gombákat termeszt? ­– vetem fel a kérdést az ifjú vállalkozónak, mire Anikó mosolyogva kifejti, hogy már kiskora óta imádja a lovakat és az állatok vonzották az agrárpályára, annak ellenére is, hogy egészen a főiskola elvégzésig a szülei is megpróbálták lebeszélni a gazdász életpályáról, mondván, hogy lányként nem egyszerű ezen a területen boldogulni, ő mégis belevágott, méghozzá a Fiatal Gazda pályázat beadásával.

laskagomba, Karsai Anikó, Ajka, mobilgomba
Karsai Anikó és a vegyszermentes óriási laskagobák. Fotó: McGoat webáruház

A családomban egyetlen ember sem kötődött a gazdálkodáshoz, de az egyetem befejezése után elfogadták a terveimet, látták, hogy komolyan gondolom, így azóta támogatnak, amiben csak tudnak. Meglepő módon a felsőoktatásban sokkal nagyobb arányban végeztünk lányként, pedig női állattenyésztő mérnökként tényleg nem egyszerű boldogulni, bár azért nem is lehetetlen. A tiszteletet nehezebb kivívni a férfiak körében és azoknál a gazdáknál is, akik ebbe születtek bele, vagy több évtizede csinálják, így a pályakezdés nem zökkenőmentes – számol be az ajkai lány.

Anikó mindent megtesz azért, hogy lovainak és gombáinak a legjobb körülményeket biztosítsa. Naponta kétszer látogat ki Magyarpolányba elvégezni a különféle teendőket. Rendkívül céltudatos és aprólékos. Minden folyamatot a kezében tart. A Fiatal Gazda pályázat kapcsán például az ország másik felébe is hajlandó volt elmenni, hogy a legjobb pályázatíróval készíttesse el a beadványát. Erőfeszítését siker koronázta, megkapta a támogatást. Ebből a pénzből kezdte meg a laskagomba termesztését a speciálisan kialakított gombaházban.

Az egyik közösségi oldalon olvastam a pályázati felhívásról. Utána ástam bele magam a témába, hogy mit tudnék megvalósítani egy ilyen szintű támogatásból. Hosszú gondolkodás után jött az ötlet, hogy laskagombával szeretnék foglalkozni. Azért döntöttem a gombatermesztés mellett, mert úgy gondoltam, hogy azt fizikailag is bírom majd egyedül és kereslet is van rá a környéken. A laskát, mint fajtát előnyben részesítettem, mert tudtam, hogy kisebbek az igényei, mint a csiperkének és személy szerint én is, illetve a családom is jobban szeretjük. A pályázat beadása során amúgy plusz pontot jelentett, hogy nőként jelentkeztem, de az egyetemi végzettség szintén előnynek bizonyult – részletezte Anikó, aki szerint jó, hogy az Európai Unió ösztönzi a fiatalokat a vállalkozásindításra.

A gombaházban 80-90 százalékos pára és 17 fok körüli hőmérséklet csap az arcunkba. Az ideális körülményeket légkondicionálóval, széndioxid-mérővel, ventilátorokkal, párologtatókkal és permetezéssel tartja fent a legnagyobb melegben is a gazdász lány. Ilyen intenzív körülmények között három terméshozamot, azaz nagyjából 5-600 kilogrammnyi termést produkálnak a gombazsákok, hat hét alatt.

Százkilencvenkilenc zsákom van, amelyek mindenféle vegyszertől mentesek. Most 72 négyzetméteren tevékenykedem, de az ötödik év végére ennek majdnem a háromszorosát, 210 négyzetméteres termőterületet kell kialakítanom. Szerencsére a laskagomba jól tárolható, fagyasztható és szárítható, így számos formában fel lehet használni. Rántva, pörköltként, salátába, vagy gomba-fasírtként is finom. Mivel a zöldségesekbe mindig szedés után frissen viszem a gombát, ezért pozitívak az eddigi tapasztalataim. Azt mondják, hogy a szép gomba eladja saját magát, ami tényleg igaz – meséli mosolyogva a fiatal ajkai lány, akivel már a piacon is összefuthatunk, ha gombát szeretnénk. A közvélekedés szerint a laskagomba amúgy gyógyhatással bír. Megelőzi a rákot és immunerősítő hatása is van, tehát érdemes fogyasztani.

Anikó a beszélgetés alatt többször hangsúlyozza, hogy most még csak a gombára koncentrál, jövőre viszont már magyar őshonos kecskékkel is foglalkozni szeretne, hogy tejet, sajtot és kézműves termékeket készíthessen elsősorban a helyieknek.

Mindenképpen Ajkán és a környéken akarok érvényesülni, nem is próbáltam a városból elmenni, itt képzelem el a jövőmet. Mindkét testvérem külföldön él, ők ott szeretnének boldogulni, de én itthon is megtaláltam azt, amire vágytam. Magyarpolány egy szép, tiszta, nyugodt falu, ahol őrzik a hagyományokat és ez nekem tetszik. Ehhez szeretnék én is hozzájárulni kistermelőként – fogalmaz Anikó, aki nincs egyedül elképzelésével, ugyanis a város kistérségében két másik gazdász lány is van, akik a pályázat segítségével itthon szeretnék kiépíteni a boldogulásuk útját.

A Fiatalok Lapja Anikóval készült videóját az alábbi linken tekinthetik meg:

Szerző: Szántó Renáta, forrás: Ajkai Szó