salt mushroom konyhasó gomba penész mold

Konyhasóval a penészek ellen a gombatermesztésben – az EU jóváhagyásával

Az Európai Unió minden tagállama elfogadta azt a javaslatot, aminek köszönhetően a konyhasó (nátrium-klorid) mint alapanyag, kártevő penészgombák ellen – többek között – a gombatermesztésben hivatalosan is szabadon használhatóvá vált. A konyhasó olyan penészek ellen alkalmazható, mint a pókhálós penész (Cladobotryum törzsek), a száraz mólé (Lecanicillium/Verticillium fungicola), vagy a nedves mólé (Mycogone perniciosa).

A sót foltokban, a penészek megjelenési helyén lehet alkalmazni. Egy jól menedzselt gombafarmon a jól képzett alkalmazottak képesek időben felismerni a gombabetegségeket és a megjelenés helyén közvetlenül sóval kezelni azt. Ezzel megelőzhető az, hogy a szedők véletlenül pl. a munkaruhájukkal továbbfertőzzék a többi termesztőhelyiséget. Ez a módszer sikeresen tarthatja a fertőzések szintjét és az alkalmazott konyhasó mennyiségét is alacsonyan a termesztésben. A nátrium-klorid helyi alkalmazása hozzásegítheti a gombatermesztőt ahhoz, hogy más gombaölő szereket alacsonyabb mennyiségben kelljen alkalmazni.

A szabályozás értelmében a konyhasó a penészfertőzés megjelenésének helyén használható, a termesztési ciklus 16. napját követően. A felhasználás mennyisége maximum 0,03 g konyhasó komposzt kilogrammonként.

Természetesen a nátrium klorid alkalmazása során is nagyon fontos, hogy betartsuk a szer alkalmazásához megállapított módszereket. Soha ne haladjuk meg a határértékeket. Ahogy ez minden más növényvédő szer esetében is alapvető. Az Európai Unióban megállapított maximális maradékanyag-határértékek (MRL)  IDE KATTINTVA találhatók.

A növényvédő-szerek megválasztásánál és alkalmazásánál a legfontosabb szempont, amit soha ne veszítsünk szem elől: élelmiszert termelünk!