Interchamp konzerv lengyel

Látogatás az InterChamp lengyel konzervüzemében

A Lengyel Gombanapokon tett látogatásunk közben lehetőségünk nyílt bejutni az InterChamp lenyűgöző konzervüzemébe, ahol legnagyobb mennyiségben gombát konzerválnak.

A lengyel InterChamp gyár a világszerte jelentős gombamennyiséget feldolgozó, France-Champignon cégcsoport tulajdonában van. A francia anyacégnek 4 üzeme van Európában, 3 Franciaországban, 1 Lengyelországban, Ruchocice község mellett.

A termékeik 95%-ban konzervtermékek, 5%-ban pedig 1 m3-es zsákos-konténeres kiszerelésben újrafeldolgozásra kerülő citromsavval savanyított köztes konzervipari termék. Ez utóbbit a saját üzemekben használják fel, az esetleges friss alapanyag hiány pótlására. 103 különböző kiszerelésű, ízesítésű termékük van, nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy prémium minőségben. A konzervjeik 25%-át Lengyelországban, 75%-át más európai piacokon értékesítik, „Abra” márkanéven.

Helyben vásárolt alapanyag

Az alapanyagul szolgáló friss konzervgombát kizárólag előre szerződött termelőktől vásárolja, ez a lengyel gyár esetében 350 gombatermesztőt jelent, akik mind az üzem 40 km-es körzetében termelnek. A regionális alapanyag így jelentős előnyre tesz szert, különösen úgy, hogy a szerződött helyi gombatermesztők többsége a régióban előállított komposzton termel. A felvásárlási ár májusban a következő volt: I. osztályú, zárt, 4 cm-nél kisebb kalapátmérőjű fehér csiperkegomba: 3,0 zloty/kg, a II. osztályú 5-5,5 cm-es pedig 2,9 zloty/kg. Az akkori zloty-forint árfolyam: 64,3 Ft/1 zl.

A feldolgozóüzemben mintegy 90 munkás dolgozik, a teljes foglalkoztatott létszám 160 fő, akik jobbára helyi lakosok, így ez az üzem a régió egyik legjelentősebb munkaadója.

Az üzem rendelkezik a legfontosabb nemzetközi élelmiszeripari minősítésekkel (IFS, BRC), az alkalmazott előírások és a látvány erről meg is győzött minket. Magyar viszonylatban magas higiéniai körülmények és nagyfokú szervezettség, fegyelem tükröződött a gyárban. Az üzem 9,5 hónapot működik egy évben, a nyári alapanyag-hiány miatt leállás van. Ez alatt a 9,5 hónap alatt mintegy 9-11.000 tonna gombát dolgoznak fel. Az éves termelés 26-27 millió üveg. A konzerválás során 20%-nyi gombát citromsavas lében tartósítanak, hőkezelés nélkül, a maradék 80%-ot autoklávokban hőkezelik.

A konzerválás mellett folyékony nitrogénes gyorsfagyasztójukban évente 1000 tonna szeletelt csiperkegombát fagyasztanak le francia piacra. A gombán kívül az egyes szezonális zöldségekből konzerválnak gombás lecsót, mini patisszont, uborkát, spárgát.