D-vitamin termesztett gomba

Magas D-vitamin tartalmú termesztett csiperke

Hazánkban a Bio-Fungi Kft. végez a Corvinus Egyetem tanszékeivel közösen csiperkegomba D-vitamin termelésére irányuló kutatásokat, igen kecsegtető sikerrel. A kutatás célja, hogy kidolgozzák azt a gombatermesztési technológiát, amely a termesztett gombák D-vitamin szintjét a sokszorosára emeli.

Az így megtermelt gomba és a belőle előállított félkész és kész termékek egyedülállóak. Az egészségmegőrzés szempontjából kiemelt fontossággal bíróak lehetnek az élelmiszer piacon. A projekt tárgya magas, biológiailag aktív D-vitamin tartalmú gombatermékek létrehozásának kidolgozása. Számos termesztett gomba ugyanis irodalmi adatok szerint képes arra, hogy meghatározott hullámhosszú és energiájú UV fény hatására 3-5-ször nagyobb mennyiségben szintetizáljon a gombák sejtfalában természetesen nagy mennyiségben jelen lévő nagy mennyiségű ergoszterolból D2 vitamint.
A kísérletek 2008-ban kezdődtek és reméljük 2010-re sikeres, magas D-vitamint tartalmú, új friss piaci gombatermékek jelennek meg a magyar fogyasztók asztalain is.

Új funkcionális termék

A Bio-Fungi által fejlesztett D-vitamin szintézisét végző étkezési gomba termesztése esetén választékbővítő új, magas hozzáadott értékkel bíró, funkcionális termékként jelenhet meg a piacon. Az új termesztéstechnológiával termesztett kertészeti termék, ízletes gomba lévén a friss piacon kerülhet értékesítésre, emellett különböző mértékben feldolgozott gyógyhatással bíró, táplálékkiegészítő termékek alapanyagául szolgálhatnak. A természetes, biológiailag aktív D vitamint magas koncentrációban tartalmazó étkezési gombák gasztronómiai értékét azonban jelentősen felülmúlja a gyógyhatása. A napfény kerülését ajánló kampányok, meglehet, alábecsülték a napfényfüggő biológiai folyamatokat, melyek láthatólag védelmet nyújtanak a rák ellen. Az utóbbi 15 év intenzív kutatásai azt jelzik, hogy a D-vitamin-hiánynak meghatározó szerepe van a különféle rákok kialakulásában, s megfordítva: a D-vitamin véd a rákkal szemben, s rákbetegeknél lassítja a daganatok fejlődését.

Ennek megfelelően elengedhetetlen, hogy ezt a vitamint mesterséges úton, tabletták, multivitaminok formájában, vagy természetes formában, élelmiszerként fogyasszuk. Mivel a D2 vitamin az élelmiszereknek csak szűk szegmensében található meg, szükséges lehet, hogy olyan élelmiszereket állítsunk elő, ami D vitaminokban gazdag. Szükséges továbbá olyan élelmiszert választanunk, ami egyaránt beilleszthető a konvencionális étkezést folytatók és a vegetáriánusok étrendjébe is. Így esett a választásunk a különböző termeszthető gombák D-vitamin dúsítására, hiszen a gomba önmagában nagyon egészséges és fontos élelmiszer, másrészt vegetáriánusok is előszeretettel fogyasztják.

Új, forradalmi technológia

A projekt révén egy technológia születik meg, ami alkalmas lehet arra, hogy magas D-vitamin tartalommal rendelkező termesztett gomba terméket fogyaszthassunk. A különböző gombafajokat a termesztéstechnológia különböző fázisaiban kidolgozott módszer és eszköz segítségével UV fénysugárzással kezelik. Előzetes vizsgálatok szerint 8-10 µg/100g D-vitamin tartalom szintézisére lehet késztetni a gombát, ezzel meghaladja húsok és megközelíti a halhús mutatóit. Az új innovatív termék a jóléti társadalmakban és az északi országokban sikerrel alkalmazható az egészségmegőrzésben, a természetes táplálékkiegészítésben és nem utolsó sorban a rák ellenes küzdelemben.