Bolgár radioaktív gombát semmisítettek meg

A Daily Mail jelentette a múlt héten, hogy közel egy tonna bolgár eredetű szárított gombát foglaltak le és semmisítettek meg a brit hatóságok, mert a cézium 137 szintje több, mint tízszeresen meghaladta az engedélyezett mennyiséget.

E Daily Mail cikke nyomán több találgatás látpott napvilágot a 25 éve Csernobilban történt robbanás és a lefoglalt és megsemmisített gomba között.

A Bolgár Élelmiszerbiztonsági Hivatal vezetője, Yordan Voynov a Darik Rádiónak adott interjújában elmondta, hogy a gombák a Rodope hegység egy korábban uránbányaként üzemelő területéről származik. Nagy biztonsággal kimondhatjuk, hogy a radioaktív szennyezés innen származik és nem a Csernobili események utóhatása.”

Voynov tisztázta továbbá, hogy a korábban több, mint 1 tonnának beállított mennyiség valójában csupán 600kg. A hajó először Hollandiába vitte a szállítmányt, majd onnan került Nagy-Britanniába. A kérdéses gomba egyébként nem termesztett, hanem vadon gyűjtött sárga gerebengomba (Hydnum repandum) volt. Az elnök elmondta továbbá, hogy az eset ritka, egyedi és a bolgár piacon nem fordulnak elő ehhez hasonló problémák radioaktív gombákkal.

Forrás: novinite.com