matsutake mushroom gomba japán

Jó úton a termesztés felé – kész a matsutake DNS szekvenciája

Japán kutatók a közelmúltban jelentették be a DNA Research tudományos magazinban, hogy sikeresen befejezték a matsutake nevű gomba örökítőanyagának teljes feltérképezését. A Tokiói Egyetem és a Chiba prefektúrában található Kazusa DNS-kutatóintézet kutatói szerint az eredmény megnyithatja az utat e különeleges gomba üzemi termesztése előtt.

Közel 22000 gén

A csapat körülbelül két évet töltött a Nagano prefektúrában termesztett matsutake gombákból gyűjtött DNS genomjának szekvenálásával. Ennek eredményeként 21 887 potenciálisan fehérje-kódoló gént és azok sorrendjét azonosították. Megtudták, hogy ennek a gombafajnak 13 kromoszómája van, 160 millió bázispárból áll a teljes szekvencia.

A matsutake által termelt fehérjék elemzésének eredményeivel kombinálva lehetővé válhat a mesterséges termesztéshez szükséges környezeti feltételek meghatározása.

„A szekvenált genom és a talaj összetételének összehasonlításával az eredményeket felhasználhatjuk a fenyőerdők megőrzésére, ahol a matsutake gomba könnyen növekedhet” – mondta Kenta Shirasawa, az intézet munkatársa. A kutatás azért is fontos továbbá, mert segíthet meghatározni azokat a géneket, amelyek a gomba sajátos ízének kialakításáért felelnek.

Prof. Norifumi Shirasaka, a Kindai Egyetem munkatársa szerint a Tricholoma gombák ökológiája régóta rejtély, ezért nagyon fontos, hogy végre tejes terjedelmében ismertté vált a matsutake genom.

Na de mi az a matsutake?

A tudományos nevén Tricholoma matsutake néven ismert gomba a görbe tönkjével és koszosnak tűnő termőtestjével az egyik legkeresettebb és legdrágább konyhai alapanyagnak számít. Japánban ősidők óta kedvelt csemege. Egy nagyon értékes és különleges gombafaj, ami Kelet- és Dél-Ázsiában, Észak-Európában és Észak-Amerika egyes területein honos. A jellegzetes aromájáról és gazdag, fűszeres, fahéjas ízéről ismert, amely miatt a japán konyhában nagyra értékelik. Japán a világ egyik legnagyobb matsutake gomba fogyasztója.

Ezek a gombák fenyőfélékkel élnek mikorrhizás kapcsolatban. Erre utal a gomba elnevezése is: matsu=fenyő, take=gomba. A gomba jellegzetes megjelenésű, nagy, húsos és édes illatú. A kalapja általában vörösesbarna vagy barna színű, míg a tönkje fehér. A gomba termőtestjét legtöbbször jellegzetes pikkelyes mintázat tarkítja. Különlegességét tovább növeli az a tény, hogy a gomba rendkívül ritka és nehéz megtalálni. Ezért a matsutake gomba igen drága a piacon, és a fogyasztása gyakran különleges ünnepi alkalmakra vagy luxus éttermekben történik.

Miért olyan drága gomba a matsutake?

Japán matsutake éves termése ma már kevesebb mint 1000 tonna, a japán gombakínálatot pedig nagyrészt a Kínából, Koreából, a Csendes-óceán északnyugati részéből, Brit Kolumbiából és Észak-Európából származó importgombákból fedezik. Ennek eredményeképpen a japán piacon a minőségtől, a rendelkezésre állástól és a származástól erősen függő árak alakulnak ki. Az árak a szezon elején a japán matsutake esetében az 1000 dollár/kg körül vannak, az importált gomba átlagára pedig 90 dollár/kg körül van.

Kihalófélben

Az elmúlt években a vadon gyűjthető matsutake gomba termésének mennyisége jelentősen csökkent, részben az élőhelyek megszűnése miatt, részben a gazdanövényként ismert fenyőféléket támadó fonalféreg kártevő miatt. A kereslet kielégítése érdekében szigorúan ellenőrzött vadontermesztési programokat kezdtek el Japánban és más országokban.

Néhány éve már az is nagy sikernek számított, hogy egy japán cég sikeresen termesztett üzemi körülmények között egy ún. bakamatsutake gombát, amely íz- és aromaanyagokban nagyon hasonlít a matsutake-re. Bár a termesztése egyelőre megoldatlan, a japán kutatók által leírt teljes DNS szekvencia új utat nyithat a termesztési kísérletek számára.