fortissima fungus térképes gombaszakellenőr kereő gombahatározó

Végre térképen is kereshetők a gombaszakellenőrök

A Fortissima Fungus néven futó gombaismereti platform egy hiánypótló fejlesztéssel segíti a több tízezer főt számláló hazai gombász közösséget. A térképes gombaszakellenőr kereső egy új fejlesztés, ami végre felhasználóbarát módon segít a legközelebbi szakellenőr megtalálásában. Ezzel biztosítja, hogy ne kerüljön mérgező, vagy fogyasztásra alkalmatlan gomba a tányérba. Az oldalon megtalálható egy képes gombahatározó is, ami komoly segítség lehet főleg az amatőr gombászok számára.

Sokak által kedvelt tevékenység a gombászás, viszont nem veszélytelen. Gondoljunk csak arra, hogy a mai napig előfordulnak gyilkos galóca mérgezés miatti halálesetek. Nem beszélve arról, hogy nem ez az egyetlen halálosan mérgező faj hazánkban. Ezidáig csak egy körülményesen kezelhető Excel táblázatból lehetett megtalálni a szakellenőröket, ráadásul külön nehézség volt, hogy a táblázat sok elavult adatot tartalmaz, így szükség volt a megreformálására. A természetben megtalált gombákat fogyasztás előtt mindenképpen meg kell mutatni egy szakértőnek. Az őszi gombaszezon közeledtével kifejezetten fontos, hogy végre egy felhasználóbarát, könnyen átlátható és kezelhető felület álljon a gombászok rendelkezésére.

Lehet böngészni a térképen, de egy adott település körzetében lévő gombaszakellenőr is gyorsan megtalálható. A kereső alapját a Pest megyei Kormányhivatal táblázata biztosította, de felhasználói visszajelzések alapján az elmúlt napokban több, mint 100 hibás, elavult adatot frissített a fejlesztő, így egy naprakész eszköz tud lenni a gombászok kezében.

De mi is az a Fortissima Fungus?

A Fortissima Fungus egy gombaismereti platform, amivel a cél a tudásátadás, hasznos információk biztosítása mind a laikus, mind pedig a szakértő gombász közösségnek. A weboldal alapját egy online gombahatározó biztosítja, ami egyedülálló módon kb. 40 különböző határozóbélyeg és tulajdonság alapján listázza a gombákat. Így lehetőség van megnézni többek között, hogy adott hónapban milyen gombák teremnek. Vagy ellenőrizni lehet, hogy bizonyos fafajokkal melyik gombák élnek együtt, de komplexebb szűréssel közelebb lehet jutni egy adott faj meghatározásához is. A csapat folyamatosan dolgozik az adatbázis bővítésén, cél, hogy a Magyarországon megtalálható nagygombák minél nagyobb része szereplejen a gombahatározóban.