erdei gombákról

Januártól korlátozzák a gombaszedést

Csak vizsgázott gombaszedők gyűjthetnek Magyarországon szarvasgombát januártól. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szervezi az oktatást. Október végéig jelentkezhetnek azok a szervezetek, akik megtartanák a tanfolyamokat és év végéig már vizsgáztatnának is. A gombaszedők szerint ezzel csak az ő helyzetüket nehezítik, az illegális gombaszedők ugyanúgy megmaradnak.

Évente 10-12 tonna szarvasgombát találnak Magyarországon, szinte az összes nyugati piacra megy. Most 200 euro körül van kilója. Épp ezért egyre több az olyan gombaszedő, aki kapával esik neki az erdőnek. „Jelenleg az erdőtulajdonosok az erdészetek ezt bizonyos szinten kontrolálják, viszont korlátozott kapacitásuk van arra, hogy illegális gombászokat hajkurásszanak több ezer hektárnyi erdőterületen, úgyhogy gondolom ennél kicsit összehangoltabb nagyobb mérvű ellenőrzésre lenne szükség” – mondta Fekete András Oszkár.

Januártól még a kutyáknak is vizsga kell. „A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal van megbízva azzal, hogy kiválassza és megszervezze azokat az oktatásokat, amely a végén egy vizsgával alkalmassá teszi a szarvasgomba szedőket arra, hogy az új szabályozás szerint magyar erdőkben gombát szedhessenek” – mondta Wisnovszky Károly, erdészeti igazgató.

A gombaszedők szerint csak őket bünteti a szabályozás. Fizethetnek majd a néhány napos vizsgáért, és macerás lesz a munkájuk is. „Hitelesített gyűjtési naplóval kell, hogy sétáljon az erdőben, a kutya vizsgabizonyítványával sétáljon az erdőben, grammos mérleggel sétáljon az erdőben, és gondosan jegyezze fel a gyűjtési naplóba a megtalált gomba fajtáját, súlyát, méretét” – közölte Ulrich József, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnöke.

A képzések novemberben indulhatnak. Azt még nem tudni, hogy lesz-e kapacitás fokozott ellenőrzésekre…

Forrás: Elelmiszer.hu