Gombaüzem Szendrőládon

2011 elején indult az a gombaipari beruházás Szendrőládon, ami szinte egyedülálló módon, a nagy arányban romák lakta település egyik legfontosabb munkaadójává tette a beruházót. A projektet Európai Uniós támogatásból a Bhim Rao Egyesület valósította meg, aminek eredményeképp egy 4 helyiségből, hűtőből, szociális épületből álló, komplett gombafarm jött létre. A pályázatnak megfelelően 16 helyi lakos vehetett részt egy gombatermesztő OKJ-s bizonyítványt adó képzésen, majd a közben megépült üzemben 10 fő számára nyílt lehetőség a folyamatos munkára. Ez a szám, ezen a településen komoly jelentőséggel bír.

A felépült üzem négy, egyenként kb. 250 m2 alapterületű helyiségből áll, amit egy központi folyosó köt össze. A falak szendvicspanelből készültek, a tetőszerkezet 4,5 méteres gerincmagasságú íves vázra szerelt szigetelt fólia. A végfal oldalirányban nyitható tolóajtókkal szerelt. A helyiségekben Fancom számítógépek vezérlik a technológiailag fontos paramétereket. Az egyes termesztő helyiségekben jelenleg egy szinten folyik zsákos gombatermesztés, a polcok beszerelése fokozatosan történik, az anyagi lehetőségek függvényében. A polcok beépítését követően blokkos termesztésre kíván átállni az üzem. A jelenlegi 10 napos telepítés nem biztosít egyenletes, azonos heti mennyiségű termést, ezért a jövőben további 2 helyiséggel kívánja a tulajdonos a komplexumot kibővíteni.

A dolgozók oktatását a Gombakertész Kft., a szakmai tanácsadást és technológiai fejlesztést az Agriensis Kft.,az épület tervezését, kivitelezését a Növény-ház 2008 Kft. végezte.

Az INDEX interjúja a szendrőládi gombaüzemben: