Új fajták a laskagomba termesztésben – szakmai nap

A kecskeméti Pilze-Nagy Kft. és a Sylvan Hungária Zrt. közös szervezésében megrendezett laskagomba termesztési szakmai napon vettünk részt március 25-én. A rendkívül színvonalas és hangulatos programon betekintést nyerhettünk a Sylvan laskagomba nemesítési munkájába, megismerkedtünk az új fajtákkal, alapos tájékoztatást hallhattunk a vegyszermentes termesztés és a jó higiéniai gyakorlat jelentőségéről.

A ragyogó napsütéses tavaszi reggelen Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke köszöntő szavaival kezdődött a program. A házigazda Pilze-Nagy Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Nagy László rövid szakmai összefoglalójából megtudhattuk, hogy 2010-ben 120 ezer tonna csiperkegomba komposztot és 15 ezer tonna laskagomba alapanyagot állítottak elő az országban. A csiperke komposzt mintegy 50, a laska szubsztrát pedig 25-30%-ban került exportálásra.  A hazai csiperke termesztés 22 ezer tonna, ez a laskagomba esetében 2500 tonna, ez utóbbinak a legfőbb piaca Németország, Franciaország és Nagy-Britannia. Sajnálatos hír, hogy a termelési költségek folyamatos emelkedése mellett az eladási ár jelentősen nem emelkedett 2010-ben.

Ahogy a csiperke esetében, a laskagombánál is a lengyel gomba diktálja az eladási árat. 2011 első negyedévében egyértelműen keresleti piacról beszélhetünk, azaz szinte bármit el lehet adni. Köszönhető ez részben annak, hogy Kínában csökkent a termelés, illetve a német dioxin botrány miatt nyugaton megemelkedett a fogyasztás. Az eladott mennyiségek a nagybani piacokon fokozatosan csökkennek, a kereskedelmi láncokban nőnek.

A gomba export piacain 2010-ben a lengyel gombatermesztésnek köszönhetően Magyarország komoly veszteségeket szenvedett el. Németországban egy 1400 tonnás, Szlovákiában 350 tonnás piacvesztés tapasztalható. Ebben a versenyben a laskagomba őrzi piacait, köszönhetően egyrészt a nagyüzemi jó minőségű alapanyaggyártás megjelenésének és a kiváló, magyar nemesítésű HK35-ös fajtának, ami jól bírja a távoli piacok kiszolgálását. A gombaiparunk nyugati veszteségeit a DK-európai (Románia, délszláv államok) piacok bővülése ellensúlyozza valamelyest.

A piaci áttekintést követően Erdei Balázs, a Sylvan Hungária Zrt. igazgatója előadásában részletesen bemutatta a Sylvan fajtanemesítési programját a kezdetektől a legújabb, az előadás második részében bemutatott új piaci fajtákig. A Sylvan új laskagomba fajtái közül a legagresszívabb növekedésű, szürkés-barna kalapú, egész évben termeszthető fajta a Fotios®.

Az Ikaros® elnevezésű laskagomba fajta elsősorban téli termesztésre nemesítették, de magas hőmérsékleten is jól terem. Galambszürke, de alacsonyabb hőmérsékleten sötétebb színt produkál. Gyorsan termőre fordul, már 21. napon megjelennek a termőtest kezdeményei. Az eddigi tapasztalatok szerint kiváló fűszeres ízű gomba, de a tárolásra érzékeny, kalapja könnyen törik.

A cég termékpalettáján megjelent harmadik faja a Helios®, ami egy kerek kalapú, vékony húsú laskagomba fajta, tipikusan nyári termesztésre nemesítették, a magas hőmérsékletet jól viseli. Egyelőre a hazai termesztéséről nincsenek tapasztalatok.

A fajták bemutatását követően Nagy László az új fajták termesztési tapasztalatait mutatta be a világhírű HK35-ös fajtához viszonyítva. A kísérletekben a Fotios® 40 napra volt szedhető, nyári körülmények között kimondottan intenzíven növekedett, nyáron többször szedhető, a II-III. hulláma nyáron mindössze néhány nap volt. A tapasztalatok alapján nehezen tárolható, szállítható, így a termelő leginkább belföldi értékesítésre javasolja.

Az Ikaros® a tapasztalatok alapján egy rendkívül dekoratív, szép csokros gombát termő fajta. A termesztése 12-20 °C-on volt a leggazdaságosabb, téli körülmények között kissé sötétebb színű termőtesteket hozott. Nagyon jó, látványos piaci fajta, a tipikus kistermelői gondoskodás mellett, „egyérintős” betakarítása mellett lehet sikeres.

Somosné Dr. Nagy Adrienn, a Pilze-Nagy Kft-től a laskagomba termesztésben előforduló leggyakoribb kórokozókat, kártevőket mutatta be előadásában. Amellett, hogy a tünetekről és a lehetséges kezelésekről szó esett, az előadó a fizikai megelőzésen túl a megelőzés, mint egyetlen hatékony növényvédelmi eszköz fontosságát hangsúlyozta.

Gábris Péter, a Sylvan munkatársa folytatva Nagy Adrienn gondolatmenetét a laskatermesztés higiéniai protokolljairól szólt a jelenlévőkhöz. Előadásában elmondta, hogy mivel a gombatermesztésben már nincsenek engedélyezett vegyszerek, így a termesztőhelyiségek monitoringját követően a bekerülés, a fertőzés megakadályozása, a megelőzés az egyetlen járható út. A gombatermesztésben a tapasztalatok szerint a legnagyobb problémát pont a gombatermesztő okozza, a szennyezett munkaruhával, szedőeszközökkel, szállító járművekkel. Ha megtörtént a baj, nincs más lehetőség, mint a problémás terület izolálása és a helyiség fertőtlenítése engedélyezett fertőtlenítő készítményekkel.

Az előadásokat és az ízletes ebédet követően a Pilze-Nagy Kft. telephelyén élőben is megtekinthettük a Sylvan új fajtáit és a legmodernebb hazai laskagomba termesztési technológiát, a laskagomba alapanyag gyártást.

A rendezvényen készült fotókhoz kattintson ide!

A szakmai nap előadásai letölthetőek a következő linkekről:

Erdei Balázs – A Sylvan laskafajta nemesítési programja és új fajták bemutatása (pdf)

Nagy László – Termesztési tapasztalatok az új laskagomba fajtákkal (pdf)

Gábris Péter – A laskagomba termesztés megfelelő higiéniai gyakorlata (pdf)

Somosné Dr. Nagy Adrienn- Leggyakoribb kórokozók, kártevők a laskagomba termesztésben (pdf)