Pilze-Nagy szakmai nap 2013

Március 22-én tartotta idei laskagomba termesztési szakmai napját a Pilze-Nagy Kft. Lajosmizsén. A rendezvényen különböző technológiai témákban előadásokat hallgathattunk a cég vezetőitől, majd már hagyományosan egy  üzemlátogatáson vettünk részt.

Nagy László, a cég ügyvezetője rövid szakmai áttekintéssel kezdete előadását. A laskagomba alapanyag fő piaca Románia, de több régiós országban is jelentős vásárlók vannak. Tavaly a laskagomba szubsztrátum termelése mintegy 10%-kal, kb. 16 ezer tonnára emelkedett. A hazai laskagomba termesztés tavaly 2011-hez hasonlóan alakult, a termés mennyisége 2500 tonna volt. A megtermelt laskagomba 50-60%-a került export piacokra, legfőképp Németországban, de Romániában, Szlovákiában, Horvátországban, Csehországban és Ausztriában is sikerült a magyar laskagombának piacot találni. A tavalyi évben a távolabbi Nyugat-európai országok: pl. Belgium, Anglia, Svájc piacain is megjelent a hazai laskagomba.

A csiperkegomba komposzt termelésében a legfontosabb esemény a töki komposztüzem bezárása volt, az így kiesett komposztmennyiséget a két megmaradt komposztüzem igyekezett megtermelni, de az év végén már érezhető volt a komposzt hiány, ami jelenleg is tart. Az előző évihez képest kb. 15 ezer tonnával kevesebb csiperkegomba komposzttal számolhattunk.

Nagy László ezt követő előadásában részletesen ismertette a cégük által alkalmazott termesztési technológiát. Hallhattunk a különböző légkezelési technológiákról (nyomott-, húzott technika), a fűtési módokról, a párásítási módszerekről. Megismerhettük a laskagomba farm kialakításának legfontosabb paramétereit. Alapkövetelmény, egy zárt, szigetelt, szabályozható légterű termesztőhelyiség, amiben elérhetőek a következő technológiai paraméterek:

– nyáron 22-25°C, tél 8°C felett kell tartani a hőmérsékletet,
– 80-90% relatív páratartalom biztosítása,
– 3-500 m3/óra/tonna levegő mennyiség biztosítása,
– 8-150 lux fénymennyiség 8-10 órán át
– azonos tájolás minden termesztőháznak,
– főutakhoz közel, növénytermesztő- és állattartó telepektől távol kell felépíteni.

A termesztéshez kell egy jó fajta. Ezek ma Magyarországon mind rendelkezésre állnak. A legismertebb a HK35-ös, a Gyurkó Pál által nemesített magyar eredetű fajta, amit a világ minden részén termesztenek, de más fajták is elérhetőek, pl: P80, K12, P70, P72.
Hallhattunk arról, amit sok helyen tapasztalunk: nagyon sokszor rosszul, vagy hiányosan dokumentálják a termesztők a termesztési eredményeiket, a technológiai paramétereket. Ez a sikeres gombatermesztés egyik kulcsfontosságú feladata lenne…

Édesapját követve Somosné Dr. Nagy Adrienn tartotta meg előadását a 2. terméshullám indításának feltételeiről. Az első hullámot követően a 2. hullámra szövetés fontos feltétele, hogy 7-16 napig 18°C-os teremhőmérséklet mellett a blokkok maghőmérsékletét 20-25°C körül kell tartani, amíg a blokkok teljesen kifehérednek. A visszahűtés a második hullám esetében történhet gyorsabb ütemben.

Az előadó kiemelten hívta fel a figyelmet a higiénia fontosságára. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy nincs a laskagomba termesztésben engedélyezett növényvédő szer, így a termesztőknek egyetlen esélye a betegségekkel és kórokozókkal elleni harcban a megelőzés. Ehhez azonban nagyon szigorúan be kell tartani a termesztő üzem higiéniai előírásait. Mind az eszközeink, mind a ruházatunk és természetesen a viselkedésünk komoly fertőzési forrás lehet. A megelőzéshez, a helyes higiénia betartásához kaphattunk számos tanácsot.

A következő előadó, dr. Mártonffy Béla, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vezetője beszámolt az idén záruló, 6 éves uniós pályázati tapasztalatokról és felhívta a termesztők figyelmét arra, hogy még idén lesz lehetőség pályázni. Június-júliusban várhatóan 8-10 milliárd Ft-os kerettel írnak ki kertészeti gépekre EMVA pályázatot, amiben a gombaipar is várhatóan helyet kap.

Az előadássorozatot Csúzi Attila termesztő beszámolója zárta. Attila évek óta, a családi fóliás és üvegházas zöldségtermesztést kiegészítendő termeszt laskagombát. Sok termesztővel ellentétben nem a HK35-ös fajtát, hanem a P80-as fajtát részesíti előnyben. Tapasztalata szerint, mivel bár rövidebb ideig eltartható, a P80 lényegesen nagyobb, leveles gombát terem, amit az ő vásárlói kifejezetten igényelnek.

Az előadásokat egy remek ebéd és üzemlátogatás zárta.