Látogatás az Orosz Gombanapokon, 2015.

Az Orosz Gombanapok 2015 május 19 és 21 között került megrendezésre a Moszkvától 200 km-re keletre fekvő, történelmi múltú Suzdal városában. A konferencián több mint 150 résztvevő regisztrálta magát 12 különböző országból. Az orosz mellett a kínai csoport volt a legnagyobb 27 résztvevővel. A szokottnál is nagyobb létszámukat az indokolta, hogy komoly érdeklődést mutatnak gombaipari befektetések iránt Oroszországban.

A nyitó előadásban Alexander Khrenov az orosz gombaiparról számolt be. A teljes orosz gombatermelés 11.773 tonna volt 2014-ben, ez több mint 15%-os növekedés 2013-hoz képest (10.087 tonna 2013-ban). Csiperketermesztés 8.203 tonna volt, míg a laskatermesztés 3.433 tonna volt 2014-ben.

Mivel a helyi befektetők is egyre jobban érdeklődnek a gombatermesztés iránt az első napon betekintést kaphattak a különböző komposztgyártási és gombatermesztési technológiákba. A következő nap a konferencia csiperke- és egzotikus gomba termesztési szekcióval folytatódott. A konferencia mellett kiállítást is szerveztek 14 kiállító részvételével, ahol a már „szokásos” kiállítók mellett, mint például a holland Christiaens és a Dalsem cég 6 kínai gépgyártó is kiállított csiperke és egyéb egzotikus gombák termesztéséhez alkalmas technológiákat ajánlva, mellyel komoly kihívást jelenthetnek az európai gyártóknak. A Sylvan cég szintén kialított alkalmat adva a vevőkkel való kapcsolattartásra.

A rendezvény grill partival és tábortűzzel záródott ahol a résztvevők különböző grillezett gombákat kóstolhattak a legjobb moszkvai „gombás” étterem séfjétől.

Erdei Balázs – Sylvan