A Topterra kibővítette a Worpswede melletti üzemét

A gyapjúfű és az élő tőzegmoha, mint két fő indikátor megjelenése bizonyítja, hogy már nagy területen sikerült visszaállítani a Teufelsmoor mocsarát.

A Humuswerke Worpswede nevű német cég 2005 óta része a holland takaróföld gyártónak, a Topterrának. Ezen a nyáron egy új termelő csarnokot állított üzembe. A belső “Factory 2” nevű üzemegység csak néhány méterre található az anyagcégtől Worpswede-ben, Bréma közelében, Németországban. Az új 1500 négyzetméteres csarnok a mellette fekvő 16.000 m2-es tárolóhellyel együtt az ömlesztett kiszerelésű takaróföld gyártására fogy szolgálni, amit Németországban és a környező országokban értékesítenek. A különböző típusú tőzegek raktározásán túl egy modern osztályozó és keverő gépsort és egy új kamiontöltő állomást is kialakítottak az épületben. A mozgatható futószalagoknak és az időjárás hatásait tökéletesen kiküszöbölő kialakításnak köszönhetően a kamionok töltése most már az épületen belül válik lehetővé. Az eredeti gyártócsarnokban („Factory 1”) ezt követően csak az 50 literes zsákos és bigbag csomagolású takaróföldek gyártása és csomagolása történik. A Topterra a hollandiai Wanssum és a német Worpswede üzemeivel 300.000 m3 takaróföldet gyárt, amit 40 különböző országban értékesít világszerte.

Az alapanyagok beszerzése egyre növekvő szerepet kap – mondta el Lam Janssen, a cég ügyvezetője a worpswede-i üzem átadóján. A tőzegigény harmadát most építőipari projektekből, például az egyre népszerűbb szélerőművek beruházási helyeiről termelik ki. A szélturbináknak stabil alapot kell építeni, de ezt csak szilárd talajon lehetséges, rugalmas és puha tőzegen nem. „Folyamatos kapcsolatban vagyunk a településekkel és a nagyobb beruházókkal. Kérésükre teljes logisztikai lánccal, kamiononként tudjuk kitermelni a tőzeget.” – mondta el Janssen. A tőzegkitermelés megkezdésétől a talajmintáknak folyamatosan ellenőrzik a minőségét. Ezeknek a vizsgálatoknak egy részét a cég saját laboratóriumai végzik és végigkísérik a teljes gyártási folyamatot annak érdekében, hogy a vásárlók megfelelő minőségű, biztonságos takaróföldet kapjanak.

A tőzeg nyersanyagok Worpswede 100 km-es körzetéből származnak. 2013 óta a Topterra szoros kapcsolatot ápol a Turba nevű vállalattal Papenburgban, közösen dolgoznak a „Teufelsmoor” mocsár rekultivációján. Ez csupán néhány km-re található Worpswede-től és újra víz borította, mocsaras terület. Ez a környezetvédelmi projekt arról szól, hogy a tőzeget csupán a már meglévő tőzegbánya szélén termelik ki, hogy a tőzegmező folyamatosan megújulhasson. Ezen a peremeken találhatóak meg azok a kb. 2 méteres tőzeges rétegek, melyek alapanyagul szolgálnak a Topterrának. A tőzegforrások kíméletes kezelésével és az innovatív fejlesztésekkel a cég folytatni tudja a takaróföldhöz szükséges, jelentős mennyiségű és kiváló minőségű alapanyag kitermelését – ezt tudja biztosítani a Topterra.

Forrás – képek és szöveg: BDC-DER CHAMPIGNON Nr. 4-2015

4-15Topterra2
Az új üzemegység és a nagy tárolóhely.
4-15Topterra3
Elegendő kapacitás áll rendelkezésre a különböző típusú tőzegek időjárástól független tárolására és töltésére.
4-15Topterra4
Tőzegkitermelés a „Teufelsmoor” mocsár peremén, egyes részeken 2 méter vastag tőzegrétegekkel. A felső réteget eltávolítják, majd a kitermelés végeztével visszatelepítik, ezzel biztosítva a tőzegláp regenerálódását.
4-15Topterrra5
A klasszikus tőzeg-szerelvény, amin a tőzeg megérkezik a kiszerelőüzembe.