gomba, csiperkegomba, laskagomba

A hazai gomba fogyasztását népszerűsítő kampány indul!

Sok-sok éve várunk arra, hogy a hazai gombatermesztés is megkapja méltó helyét a hazai gasztronómiában, túljussunk a fogyasztók által ismert gombapörkölt-gombaleves-rántott gomba szentháromságon. Köszönhetően a Nemzeti Agrárkamara ma beharangozott népszerűsítő kampányának ez a sok éves álom valóra válhat.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke mai sajtótájékoztatóján hogy bár a magyar termesztett gomba népszerű az európai piacokon, a hazai fogyasztási adatok meglehetősen alacsonyak, mindössze 1-1,5 kg/fő/év. A hazai fogyasztók a hazai termelésű gombát preferálják, de a friss csiperkegomba és laskagomba több, mint 60%-a exportálásra kerül. A NAK – a korábbi alma és dinnye fogyasztását népszerűsítő programjához hasonló – kampányának célja hogy a hazai gomba fogyasztását 3 kg/fő éves szintre emeljék. Bízunk benne, hogy ez sikerül, bár ez nem lesz könnyű feladat…

A júniusban induló, 3-4 hetes kampány legfontosabb eleme, hogy megtanítsák a fogyasztókat a gombát helyesen és változatosan elkészíteni, hiszen a fogyasztói oldalon itt tapasztalható a nagy gombafogyasztó országokhoz képest a legnagyobb lemaradás. Az átlagos fogyasztók többsége nem hallott még arról, hogy a csiperkegombát nem szabad meghámozni, vagy akár nyersen is lehet fogyasztani, sőt gyógyhatása is ismert. A csiperke és laskagomba húspótló szerepe is gyakran ismeretlen a háziasszonyok számára, pedig a gombákat a nyugati országokban széleskörű kampány keretében használják különböző ételekben hús helyett.

A népszerűsítő kampány helyszínei többek között a kiskereskedelmi láncok, az Auchan, a CBA, a Lild, a METRO, a Spar és a TESCO lesznek. Ezzel egyidőben indul a NAK hazai termékeket népszerűsítő Facebook oldala „Itthonról otthonra” néven.

A magyar gombatermesztés a 2000-es években élte fénykorát, a 30-35.000 tonnáról az uniós csatlakozás után komoly hanyatlás következett, a termelés mennyisége 2009-ig 18.000 tonnára csökkent. A tavalyi év végére a becslések szerint ismét eléri a magyar gombatermesztés volumene a 30.000 tonnát, ennek a mennyiségnek 90%-a csiperkegomba, kb. 8%-a laskagomba, illetve termesztenek még egyéb – kuriózumnak számító gombákat is. A megtermelt gomba 70%-a kerül friss gombaként a piacra. Az megtermelt gomba mennyiségének 60%-a kerül exportra, az import mennyisége alacsony, 1-2.000 tonna csupán.

Hazánkban kb. 20 nagyobb, 3-400 kisebb gombatermesztő dolgozik, az ágazat termelési értéke megközelíti a 20 milliárd forintot. A magyar gombaiparban mintegy 4500-an dolgoznak. Az elmúlt években megjelent, kifejezetten a gombatermesztés fejlesztését támogató uniós pályázatoknak köszönhetően bízunk benne, hogy ez növekedi fog.

A népszerűsítő program részleteiről, az eseményekről az oldalon, a Facebook oldalunkon és csoportunkban is igyekszünk folyamatosan beszámolni!