A legnagyobb lengyel beruházás 2009-ben

2009. november 2-án a lengyel gombaipar egyik legfontosabb és legnagyobb beruházása kezdődött meg. A Grzybek Łosicki Szövetkezet, ami a lengyel gombatermesztők legnagyobb értékesítési hálózata, több mint 30 taggal egy 550 tonnás hűtőház építését kezdte meg.

A részben Európai Uniós támogatásból finanszírozott építkezés a legmodernebb és a legnagyobb beruházás lesz a régióban. A fejlesztés a következőket tartalmazza:
– 6 db hűtő gyorshűtéssel,
– 2 db vákuum hűtő,
– 5 hűtőhelyiség csiperke tárolására,
– 1 hűtőhelyiség laskagomba és más gombák tárolására,
– 1 osztályozó,
– csomagoló helyiség
– csomagolóanyag tisztító helyiség,
– összekötő folyosó,
– rakodórámpák
– egyéb technológiai terek.

Az épület tartalmaz továbbá egy lenyűgöző, építészetileg is érdekes szociális teret irodákkal és az ügyintézéshez szükséges helyiségekkel.

Az épület minden szakmai, építészeti szabványnak maximálisan megfelel, különös tekintettel az élelmiszeripari szabályozásokra: BRC(British Retail Consortium), IFS(International Food Standard), ISO 22 000, GLOBALGAP, TNC (TESCO Nature’s Choice).

A tulajdonosok nagy hangsúlyt fektettek az alacsony fenntartási költségekre és a környezet védelmére. Ezért az épületet egy speciális klímarendszerrel szerelték fel, ami képes a hulladékhő hasznosításra is. Ezt a technológiát használják a szociális helyiségek fűtésére is. A technológia a Carrier and Guentner cég modern technológiáján alapul.

Azt épület kivitelezője, a Champion az építőiparban jelenleg ismert legmodernebb technológiáit és szabványokat alkalmazta az építés során.

A hűtőház számokban:
– A főépület méretei: 115 m hosszú, 38 m széles,
– A teljes hűtött felület és a szociális helyiség: 5783,0 m2
– A szociális tér térfogata: 34788,7 m3

A fővállalkozók a befektetőkön keresztül a kivitelezőt nyílt versenyben, több, mint egy tucat pályázó közül választották ki, Lengyelország minden részéről.

A több napos tárgyalássorozat végén a kivitelezés lehetőségét a Champion nyerte el, akik az elmúlt években a gombaiparban számos sikeres projektben vettek részt. Az elmúlt 7 évben a Champion a lengyel piac vezető cégévé vált és számos beruházást végzett a világszerte.