Egzotikus gombák az alagsorból

A gomba az alagsorban az átlagos lakástulajdonosnak felér egy átokkal. Nem úgy a Wredenhagen-i Gerda Lichtenau-nak, aki egy használaton kívüli szeszfőzde boltívei alatt teljesen vegyszermentes alapanyagon gyönyörű gombákat termel. A repertoárból nem hiányoznak a Pleurotus nemzetség tagjai, a sárga és rózsaszín laskagomba, az ördögszekér laskagomba, a shiitake és más egzotikus gombák. A letermett gombát jobbára a helyi piacon és a régió éttermeinek, vendéglátó helyeinek értékesíti.

A Wredenhagen-i vár tövében található ipari téglaépület teljes területén a Müritzer Pilzhof” nevű vállalkozásuk termel. Az állványokon elhelyezett alapanyag zsákokról azonnal kiderül, hogy itt gombatermesztés folyik. Miközben Lichtenau a kezébe veszi az egyik blokkot, lelkesen meséli:

„Ez egy faipari hulladékot, forgácsot, fűrészport és más anyagokat tartalmazó zsák, amit beoltunk a gombával és attól függően, hogy milyen gombáról van szó, 12-22 hét múlva a lyukakban megjelennek az apró gombakezdemények. E gombák termesztéséhez kell a fény.” – magyarázza meg a helyiséget bevilágító tekintélyes lámpatesteket. „Egy ilyen blokkról legfeljebb háromszor szedünk gombát, amíg teljesen ki nem merül.”

A pincében több száz ilyen blokk sorakozik, itt bizony minden nap, de legalább minden második nap szedni kell a gombát. Lichtenau arcát maszk takarja. „Bizony, aki naponta több órát tölt el a laskagomba és shiitake blokkok között, annak védekeznie kell, a pollen komoly gondokat okozhat.”

Közben megnézzük a leszedett gombákat, ami ládákban sorakozik, vannak benne egészen kis méretű shiitake fejek és szép csokros laskagomba. „Mindegyiknek más az íze és más az állaga is. A laskagomba kemény húsú, szívós. Az én személyes kedvencem az ördögszekér laskagomba.”

Hetente ebben a kis üzemben 120 kg gombát termesztenek, amiből csak a közeli Schlosshotel Klink 20 kg-ot vásárol hetente. „Én mindig nagyon rajongtam a gombás ételekért” mondja el Michael Burke, a négycsillagos patinás kastélyhotel beszerzésért felelős vezetője. „A különböző gombaételek vezetik az étlapunkat. Korábban nagyon gyenge minőségű gombát tudtunk csak beszerezni, vállalhatatlan áron. Aztán megpróbáltuk helyi termelőtől, helyben beszerezni és ezzel az alapanyaggal már nagyon elégedettek vagyunk.”

A farmon megtermelt egzotikus gombák kilója 14,5 Eurónál indul. Ez az ár csak a helyi turistáknak felel meg, akik a piacon ennyiért hajlandóak megvásárolni ezeket a gombakülönlegességeket. A régióban azonban a helyiek nem akarják, nem tudják ezt megfizetni. Lichtenaut a közelmúltban megkereste több, bioéttermeket összegyűjtő étteremkalauz, ettől vár a jövőben további fellendülést.

A jövőjük azonban nagyban megváltozni látszik, mert az épületet egy berlini házaspár vásárolta meg egy árverésen, így bizonytalanná vált az üzem működése. A jelenlegi bérlők azonban optimistán tekintenek a jövőbe, szívesen keresnek új helyet, mert már régóta szeretnék kibővíteni a termelést.

Forrás: nachrichten.t-online.de