Füstölt kolbász gombából? Húsmentes gombakolbász? Talán furcsának hangzik, de igaz.
Némethné Balázsi Éva könyvelőként laskagomba termesztő vállalkozóknak könyvelt, akik a gomba tönk részét nem tudták értékesíteni, a feltaláló azonban jó háziasszony révén, addig kísérletezett, míg kidolgozott egy élelmiszer–technológiai eljárást, melyet aztán exportképes termékké alakított át.
– Fűszerek, gomba és egy kis szalonna segítségével pontosan ugyan olyan ízű élelmiszert tudok előállítani, mint a száraz füstölt kolbász. Eleinte fasírtot és töltött káposztát készítettem, majd jött a kolbász, hurka és a májkrém ízesítésű gombakrém – mondta.
A termék óriási sikert aratott, Brüsszelben 1995-ben 20 európai ország mutatta be innovatív termékét, mely találkozón az összes ország jelezte a import szándékát.
– Jelenleg gombakolbászból 20 tonnát szállíthatnék Oroszországba, 5 tonnát Németországba, 3 tonnát Svédországba, illetve ipari szalonna mentes termékkel nyitnék Izrael és Szaúd-Arábia felé – fűzte hozzá. Némethné Balázsi Éva mer nagyot álmodni, s 450 milliós beruházást tervez, mellyel 70 munkahelyet teremtene. Reméli európai uniós pályázat segítségével lesz lehetősége megvalósítani.
Bár mindenki tudja, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, gyakran kihagyják. Egy ilyen húsmentes, könnyű, mégis laktató termékkel, ezzel a pompás gombás „kolbásszal”, amely tökéletes bármelyik étkezéshez, soha többé nem akarja majd kihagyni a reggelit.
A szabadalomban szereplő termék laskagombából készül, azonban több továbbfejlesztett verzión dolgoznak termékfejlesztők szerte a világban. Például az ördögszekér laskagomba nem csak „húsos” állagot ad, hanem a gombakolbász könnyen szeletelhető is lesz, ami tökéletesen utánozza a hízott sertéshúst. Hogy milyen gomba lesz az alapja majd egyszer a forradalmi gombakolbász termékcsaládnak, azt még csak tippelni lehet.
A gombakolbász az egész világon szabadalmi oltalmat kapott.
Forrás: HAON.HU