gombakolbász

Gombakolbász, gombakrém, új szabadalom itthon

Füstölt kolbász gombából? Húsmentes gombakolbász? Talán furcsának hangzik, de igaz.

Némethné Balázsi Éva könyvelőként laskagomba termesztő vállalkozóknak könyvelt, akik a gomba tönk részét nem tudták értékesíteni, a feltaláló azonban jó háziasszony révén, addig kísérletezett, míg kidolgozott egy élelmiszer–technológiai eljárást, melyet aztán exportképes termékké alakított át.

Fűszerek, gomba és egy kis szalonna segítségével pontosan ugyan olyan ízű élelmiszert tudok előállítani, mint a száraz füstölt kolbász. Eleinte fasírtot és töltött káposztát készítettem, majd jött a kolbász, hurka és a májkrém ízesítésű gombakrém – mondta.

A termék óriási sikert aratott, Brüsszelben 1995-ben 20 európai ország mutatta be innovatív termékét, mely találkozón az összes ország jelezte a import szándékát.

Jelenleg gombakolbászból 20 tonnát szállíthatnék Oroszországba, 5 tonnát Németországba, 3 tonnát Svédországba, illetve ipari szalonna mentes termékkel nyitnék Izrael és Szaúd-Arábia felé – fűzte hozzá. Némethné Balázsi Éva mer nagyot álmodni, s 450 milliós beruházást tervez, mellyel 70 munkahelyet teremtene. Reméli európai uniós pályázat segítségével lesz lehetősége megvalósítani.

Bár mindenki tudja, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, gyakran kihagyják. Egy ilyen húsmentes, könnyű, mégis laktató termékkel, ezzel a pompás gombás „kolbásszal”, amely tökéletes bármelyik étkezéshez, soha többé nem akarja majd kihagyni a reggelit. 

A szabadalomban szereplő termék laskagombából készül, azonban több továbbfejlesztett verzión dolgoznak termékfejlesztők szerte a világban. Például az ördögszekér laskagomba nem csak „húsos” állagot ad, hanem a gombakolbász könnyen szeletelhető is lesz, ami tökéletesen utánozza a hízott sertéshúst. Hogy milyen gomba lesz az alapja majd egyszer a forradalmi gombakolbász termékcsaládnak, azt még csak tippelni lehet.

A gombakolbász az egész világon szabadalmi oltalmat kapott.

Forrás: HAON.HU