Szilágy csiperkegomba Boglar Champ

Modern gombaüzem Kelet-Európában, a Szilágyságban

Az egyik legmodernebb Kelet-európai gombaüzem a romániai Szilágynagyfaluban, Szilágy megyében található, ahol mintegy 300 alkalmazott termeli az export minőségű csiperke- és laskagombát.
A 42 éves, sokáig magyarországi munkájával pénzt spóroló Németi Gergely 12 éve hozta létre az egyik legmodernebb gombafarmot Európában.

Ekkor még a román csiperkegomba fogyasztás jelentéktelen volt, a vevők meg voltak róla győződve, hogy a csiperkegomba mérgező. A Boglar Champnak sikerült meggyőzni a vevőit, hogy nemhogy nem mérgező, de akár bio minőségben is termelhető a csiperkegomba. Most Németi Gergely büszke arra, hogy a román fogyasztás mintegy 80%-át ő termeli meg.

„Eddig mintegy 7 millió eurót költöttem a gombafarm fejlesztésére. 100.000 euró hitellel indult a vállalkozás, amiből vettem egy 2000 m2-es telepet, ma már több, mint 8000 m2-en termesztjük a gombát. Hetente mintegy 200 tonna gombát termelünk, amit elsősorban Romániában értékesítünk, de a termés 5-10%-a, kb. 80 tonna exportra, Olaszországba és Magyarországra kerül. Néha vannak rosszabb pillanatok, amikor az export csak 15-20 tonna.” – mondta el a StiriAgricole.ro magazinnak Németi Gergely, a Boglar Champ tulajdonosa.

Modern technológia

A cégnek a legmagasabb export kilónkénti árai 2 és 7 lei között mozognak, az így megszerzett profitból sikerült kiépíteni a legmodernebb gombatermesztési technológiát Szilágy megyében. Növényvédő szereket, vegyszereket egyáltalán nem használnak, a technológia nem igényli, a házakat gőzöléssel fertőtlenítik minden kitermelés után.

„Minden automatizált. Az interneten keresztül bárhonnan látok minden munkafolyamatot, hogy mikor mi történik. Ilyen például az automatikus öntözőrendszer, amit csak egyszer kell beállítani és a megadott program szerint öntözi a gombakultúrát. A termelés mellett hűtőkapacitás kiépítésére is szükség volt. Olyan hűtőházra volt szükség, ahol 0-2°C között lehet tartani ezt a nagy mennyiségű gombát és a szedéstől számítva 1 órán belül le kell hűteni. A gombát naponta értékesítjük, ha nem tudjuk eladni  mivel gyorsan romlik, ki kell dobnunk. Novemberben már mintegy 4 hektárnyi termőfelületen dolgozunk.” – mondja Németi Gergely.

A bio minősítés megszerzése lehet a következő lépés a cég életében, azonban ezek még komoly kockázatot rejthetnek, mert kevés a biotermékekkel kapcsolatos tapasztalat az országban. A jelenleg 340 alkalmazottat foglalkoztató Boglar Champ távlati terveiben egy modern komposztüzem felépítése is szerepel.

Forrás: StiriAgricole