Zöldpenész Trichoderma

A gombatermesztők visszajáró ellensége: a zöldpenész

A zöldpenész-fertőzés megjelenése minden csiperke-, shiitake- és laskagomba termesztő rémálma. Sajnos ez a betegség idén is megkeserítette a gazdák életét. Így a fertőzés kialakulásáról, az ellene való védekezési módokról és az aktuális helyzetről kérdeztük a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusát, termesztett gomba szakértőt, Dr. Geösel Andrást.

Az elmúlt évek megfigyelései alapján kijelenthető, hogy a zöldpenész kérdés leginkább a nyári időszak problémája. Amint hidegebbek az éjszakák, s a nappali hőmérséklet is lecsökken 30-35 Celsius-fok alá, erős javulás mutatkozik a termelésben. Így a legújabb visszajelzések szerint elvétve még jelen van ugyan, de a forró nyár elmúltával már most érezhetőek a javulás jelei.

Mi okozza?

A fertőzést – több rokon faj mellett – leginkább a Trichoderma agressivum nevű gombafaj okozza. Ez egy talajlakó penész, ami ebből adódóan a talajon és a szerves hulladékon gyakran előfordul. A gombatermesztésbe alapvetően kétféle módon kerülhet be: vagy az alapanyag fertőzött (pl. csiperketermesztésnél a komposzt, vagy a takaróföld is lehet fertőzött). Vagy nem megfelelőek a termesztés során a higiéniás körülmények. Ez utóbbi egyaránt igaz a termesztőre és a komposzt-előállítóra is. Tény, hogy a tünetek megjelenése jelentős veszteséget okoz a termelőknek, nem ritkán az üzlet átmeneti vagy teljes felszámolását is magával hozza.

A nehéz, sűrű, magas víztartalmú komposztok, amelyeknek esetleg kevésbé sikerült a hőkezelése az előállítás során, vagy a nagy mennyiségű dúsítóanyaggal ellátott komposztok is érzékenyebbek lehetnek a zöldpenész kialakulására. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a betegség a szedőkkel, az általuk használt eszközökkel, sőt, a rekeszekkel is átkerülhet egyik zsákról a másikra. Kutatásokat végeztünk erre vonatkozóan, melyből kiderült, hogy a rekeszek igen nagyszámban hordozzák magukon a fertőzést előidéző szaporító képleteket, spórákat, micélium darabokat. Így belátható, hogy csak egyetlen lépés szükséges ahhoz, hogy a zöldpenész-betegség átkerüljön egyik termesztőhelyiségtől a másikig. De akár egyik termesztőtől a másik termesztőig is. A nyári meleg időben – amikor az egyszerűbb helyiségek megfelelő klimatizálása is nehézkes – könnyen kezelhetetlenné válik a fertőzött gombakultúra.

A védekezés lehetőségei

Nagyon nehéz a védekezés a betegség ellen, mivel jelenleg Magyarországon nincs olyan engedélyezett növényvédő szer, amely a gombatermesztésben a Trichoderma zöldpenész ellen hatna. Hagyományos kémiai védekezési módot így nem ismerünk. Európa néhány országában és az Egyesült Államokban, ahol teljesen eltérő csiperketermesztési technológiák alakultak ki, már használnak olyan baktérium tartalmú biokontroll szert, amely képes visszaszorítani a zöldpenész-betegséget. Hazánkban jelenleg is vizsgáljuk ezen készítmények alkalmazhatóságát a mi termesztési viszonyainkra. A jelenlegi leghatásosabb és szinte egyetlen védekezési eljárás a higiénia legmagasabb szintű betartása. Természetesen a termelőnél és a komposztüzemben egyaránt. A harmadik fázisú (tehát már átszövetett) komposzt nyári gyártása során emiatt a komposztüzemekre nagy felelősség és sok feladat hárul. Mivel nyáron a szállítás során is könnyen bemelegedhet a komposzt, ezáltal könnyebben kialakulhat benne a fertőzés. Ezért törekedni kell arra, hogy az anyag szállítása végig maximum 23-24 Celsius-fok körüli maghőmérsékleten történjen.

Az őszi és téli időszak a zöldpenész-betegség szempontjából általában könnyebb a termesztőknek. De arra sajnos számítani kell, hogy jövőre, amikor az idő ismét melegebbre fordul, a zöldpenész újra felüti a fejét.

Mit mond a zöldpenészről a termelő?

A zöldpenész-fertőzés megjelenése megkeseríti a komposztgyártó üzemek életét, de a legnagyobb elszenvedői mégis a gombatermelő gazdák. A fertőzés megjelenésekor nem ritka, hogy az egész üzem léte forog kockán. Ezért megszólaltattunk egy budafoki gombatermesztőt, Simó Sándort, aki az idei tapasztalatait osztotta meg velünk.

Ez egy borzasztó dolog a termesztés során. Minél korábban látjuk a megjelenését, annál nagyobb károkra lehet számítani. Van úgy, hogy az utolsó, a harmadik hullámon látunk csak zöldpenész foltokat. Ekkor még csaknem 100%-os hozam is elérhető. Más a helyzet, amikor már a takarás után néhány nappal jelenik meg és onnan kezdve kezd igazán elszaporodni. Akkor arra lehet számítani, hogy a termés a nullához fog közelíteni. Nem volt ritka ezen a nyáron, hogy a 28-32 kg/mázsa termékátlaghoz képest a zöldpenész megjelenésével mindösszesen 1,9 kg termés volt mázsánként. De ha ennél kicsit lett is több, szinte használhatatlan volt. Ugyanis a fertőzött komposztból kialakuló gomba még a konzervgyártásba sem vihető be, hiszen minőségileg nem értékelhető. Nagyon nagy veszteség ez a termesztőnek, amit csak részben kompenzál a komposztüzem, ha mondjuk bizonyítottan ők hibáztak. Idén egyébként több gyártónál is voltak ilyen jellegű problémák. Arról van szó ugyanis, hogy az üzem ilyenkor ugyan visszatéríti a komposzt árát, de az egyéb járulékos költségekkel – ki-behordás, gyűrés, takarás, munkaerő költsége, szállítás, idő stb.– nem növeli meg az összeget.

Még ennél is rosszabb, hogy ilyen esetben nem tudjuk a vevőinket kiszolgálni. Sőt, mivel ebben az időszakban más termesztők is hasonló cipőben járnak, a vevők nem jutnak gombához. Ez nagyon megrontja a vásárlóinkkal a hosszútávú együttműködést, még ha mindenki tudja is, hogy nyáron erre számítani lehet. Így ez nem csak anyagi, de erkölcsi károkat is okoz. Meglátásom szerint egyébként mostanra javult a komposztok minősége, s persze az idő hűvösödése is hasznukra van, így bízunk az őszi jó termésben.

Forrás: Agroinform.com