A Monaghan Mushrooms a megújuló energia útjára lép

A Monaghan Mushrooms, Írország legnagyobb gombatermesztője 2,8 millió € értékben írt alá megújuló energia kereskedelmi szerződést az ír energiavállalattal, a Vayu Energy-vel.

A megállapodás szerint a Vayu a Nyugat-Korkban található, tíz turbinából álló szélerőművéből fogja 100%-ban zöldenergiával ellátni a Monaghan üzemeit. A 25 GWh teljes éves kapacitású (5500 családi ház teljes éves áramfogyasztása) szélerőmű a gombatermesztő cég Monaghan, Mayo és Kildare megyében található 6 telephelyét fogja kiszolgálni árammal.

1981-es alapítása óta a Monaghan Mushrooms a világ egyik legnagyobb gombatermesztő vállalkozásává nőtte ki magát. Jelenleg 3500 főt alkalmaz világszerte és olyan nagy nemzetközi kereskedelmi láncokat szolgál ki gombával, mint a Tesco, a Sainsbury és az ASDA. A tylhollandi székhelyű, (Monaghan megye) vállalat 13 millió kg gombát termel évente, ami 95%-ban exportpiacokra, az Egyesült-Királyságba, Franciaországba és Hollandiába kerül. Ezen felül gombakomposzt gyártással is foglalkoznak, évente 150.000 tonna mezőgazdasági hulladékból készülő komposztot termelnek és értékesítenek szerte Írországban.

Paul Wilson ügyvezető elmondása szerint az energia kereskedő kiválasztásánál fontos szempont volt az, hogy a Monaghan olyan partnert válasszon, aki kizárólag megújuló energiaforrások felhasználásával állítja elő az elektromos áramot. A Vayu az egyetlen olyan energia szolgáltató Írországban, aki a vevőit 100%-osan megújuló forrásból származó energiával képes ellátni.

Forrás: FFT.IE