Saját gombatermesztési kapacitások kialakítása az ócsai Eurochamp-nál

A Bio-Fungi Csoport tagvállalata, az Eurochamp Kft. 196 millió forint vissza nem térítendő támogatás felhasználásával saját termesztési kapacitásokat hozott létre ócsai telephelyén.

A Bio-Fungi Csoport részét képező Eurochamp Kft. fehér csiperkegomba termesztésével és értékesítésével foglalkozik alapítása óta. A társaság az elmúlt évekig bérelt termesztő felületen folytatta a termelést, és jelentős volumenben vásárolt fel hazai termelőktől is friss gombát. A társaság üzleti kapcsolatai azonban jelentős mértékben átalakultak az elmúlt 3 évben, ezért egyre erősebb igény merült fel a saját tulajdonú kapacitások megteremtése iránt. A saját kapacitások egyenletesebb, hatékonyabb termelést tesznek lehetővé, ezért a társaság jobb minőségű árualappal, versenyképesebb árral tud megjelenni a piacon, hatékonyabban tudja kiszolgálni vevőit, javítani tudja piaci pozícióját. A társaság 6 termesztő házból álló, 3110 négyzetméter termesztő felületű, korszerű, polcos rendszerű gombatermesztési kapacitást épített meg ócsai telephelyén az elmúlt 2 év során. Mivel a Bio-Fungi Csoport a holland Christiaens vállalattal áll aktív technológiatranszfer kapcsolatban, ezért a társaság által megépített új termesztő házakba is a holland vállalat által fejlesztett és gyártott technológiai berendezések kerültek beépítésre is. A fejlesztés teljes bekerülési költsége közel 500 millió forint volt, melyet a társaság 25 % saját forrás, 40 % vissza nem térítendő támogatás (összesen 196,79 millió forint), valamint a 35 % hitel felhasználásával finanszírozott meg.

– A fejlesztés eredményeként javult társaságunk versenyképessége! – nyilatkozta Mutsy Árpád a társaság ügyvezetője. – Az új kapacitásokra alapozva közel 280 %-kal nőtt a kontrollható saját termelésünk, amely éves szinten már meghaladja az 500.000 kilogrammot. Ez a mennyiség már az első üzleti évben lehetővé tette árbevételünk közel 30 %-os növekedését. A bérelt területek kiváltása miatt, ehhez közel 10 %-os költségcsökkenés kapcsolódott, ezért az értékesítés bővülése a jövedelmezőség nagymértékű javulásával is együtt járt. – folytatta. – Szerencsére eredményesen pályáztunk, és kereskedelmi banki partnerünk is nagyon támogatóan állt a fejlesztés megvalósításához. Ezek nélkül lényegesen hosszabb ideig tartott volna a fejlesztés megvalósítása. – mondta mosolyogva.