Tovább bővül a legnagyobb hazai gombatermesztő

A Bio-Fungi, Magyarország legnagyobb gombaipari vállalkozása az Ócsán épült új gombaházával tovább növelte termelőkapacitását. A közel 900 millió forint értékű beruházás jelentős állami támogatással, a K&H finanszírozásában valósult meg. A bővítéssel a cég termelőkapacitása 50 százalékkal, az alkalmazotti létszám több mint 30 fővel gyarapodott.

A Bio-Fungi, Magyarország vezető gombaipari vállalkozása, az Ócsán épült új gombaházzal tovább bővítette termelőkapacitását. A 2012-ben megkezdett, mintegy 900 millió forint értékű beruházás megvalósulását az önerő mellett jelentős állami támogatás, valamint a K&H által nyújtott, 6 éves futamidejű beruházási hitel tette lehetővé. A Magyarországon egyedülálló, korszerű holland technológiával készült gombaház használatba helyezése ez év tavaszán valósult meg. A beruházás keretében a korábbi 8 gombatermesztő helység mellé 4 új helyiség épült a gombafarm épületén belül, illetve hűtő-, csomagoló és a szállítmányozást kiszolgáló egységeket alakítottak ki. A magyarországi kertészeti ágazaton belül is jelentős bővítéssel a Bio-Fungi Kft. termelő- és hűtőkapacitása mintegy 50 százalékkal, míg az alkalmazotti létszám több mint 30 fővel gyarapodott, ami a megnövekedett keresletnek megfelelő mennyiségben teszi lehetővé a szezontól független, folyamatos gombatermesztést és –szedést.

„Nagy öröm számunkra, hogy hozzájárulhattunk ennek az egyedülállóan korszerű gombatermesztő üzemnek a létrejöttéhez. Szeretném kiemelni, hogy a Bio-Fungi a legigényesebb exportpiacok által támasztott legmagasabb szintű élelmiszer-biztonsági előírásoknak is megfelelve valósította meg ezt a projektet. A K&H és anyavállalata, a belga KBC Csoport is vezető pozíciót tölt be a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari vállalatok finanszírozásában” – emelte ki Hendrik Scheerlinck, a K&H Bank vezérigazgatója.

„A gombapiacban rejlő lehetőségek kiaknázásnak kulcsa egyértelműen a belföldi gombafogyasztás növekedése, továbbá a gombaexport bővítése lehet. Az exportpiacon és a kiskereskedelmi láncok által elvárt magas és állandó minőségi követelményeknek azonban csak a modern termesztési technológiát használó cégek tudnak megfelelni. Így a jelenlegi beruházás különös jelentőséggel bír számunkra, cégünk további növekedéséhez, mellyel tovább erősítjük filozófiánkat, hogy magyar munkaerővel magyar árut állítunk elő” – hangsúlyozta Mutsy Árpád, a Bio-Fungi igazgatója.

„A folyamatos fejlesztés fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy habár a magyarországi gombatermesztés a 2000-es évek elejére jelentősen visszaesett, az utóbbi években már némi növekedés látható. Ebben pedig komoly szerepet játszanak a cég fejlesztései, hiszen miközben a magyarországi gombatermelés mintegy 25-30%-kal visszaesett, addig a komoly beruházásoknak köszönhetően a cég éves árbevétele megtízszereződött” – emelte ki a beruházás jelentőségét Mutsy Árpád.

Jelenleg Magyarországon éves szinten 25 ezer tonna csiperkét, 2300 tonna laskát és mintegy 10-20 tonna shiitakét termesztenek. Ennek megközelítőleg 40-45%-a kerül külföldre, amivel az európai termelésből csupán 2%-kal részesülünk. Az EU gombapiaca 2010-ben meghaladta az 1 millió tonnás mennyiséget, és a zöldségek-gyümölcsök közül a gomba az egyik, amelyet Magyarország export színvonalon tud előállítani. Eközben Magyarországon a 1,5 kg-os egy főre eső éves gombafogyasztás is jelentősen elmarad a nyugat-európai, évi 3,0 kg/fő fogyasztástól. Az ágazatban rejlő komoly gazdasági potenciált mutatja, hogy számtalan ágazati tanulmány és a legfrissebb szakmai állásfoglalások szerint a magyar gombatermelés 5 év alatt legalább a duplájára, 50-70 ezer tonnára bővíthető, miközben az ágazatban foglalkoztatottak száma is 8-10 ezer főre emelkedne, a jelenlegi 3-5 ezerről. A termelési érték így elérheti az évi 35-40 milliárd forintot a jelenlegi 12-13 milliárddal szemben.

Forrás: OrientPress Hírügynökség