Archi.duc termesztés

Archi.duc: termessz gombát otthon!

Gombák manapság már otthonunkban is termeszthetők. Többféle megoldás született erre. Az Archi.duc koncepciójával akár három hullám betakarítására is lehetőségünk van. Az Archi.duc, Flemish Steven van Robays és Hilde Lapierre gombatermesztők terméke először a Fruit Logistica kiállításon mutatkozott be.

Nagyáruházakban elérhető

A “csináld magad” mozgalom most erősen felfutóban, amit és Steven és Hilde igyekszik maximálisan kihasználni. “Abbahagytuk a gombatermesztést, hogy erre az új ötletre tudjunk fókuszálni. Az Archi.duc 2014. januárjától elérhető a belga és a francia szupermarketek polcain, 5 eurós áron. A boltban olyan termesztőedényeket kínálunk, amin már megjelentek az első gombák. Csak haza kell vinni és szobahőmérsékleten, direkt napfénytől védett helyre kell tenni. A vásárlástól számítva kb. 3-4 nap múlva gombák már fogyaszthatóak is. Egyaránt kínálunk fehér és barna csiperkét tartalmazó dobozokat.”

Exportképes termék

” Mint gombatermesztők korábban láttuk a minőségmegőrzési idő problémáját” – folytatja Hilde. “A gomba kényes termék és az exportlehetőségei rendszeresen korlátokba ütköznek. Az általunk fejlesztett termék különösen exportképes. Ezzel tovább jutunk a belga határnál, és a távolabbi piacok kiskereskedőit célozzuk, mint pl. Franciaország, Spanyolország, Németország, Litvánia, Lettország és Luxemburg. Sok-sok megkeresést kapunk különböző országokból. A távolabbi célpontoknál további probléma, hogy a komposztot nem mindenhol engedélyezik ilyen kis edényekben a polcra tenni.” Steven és Hilde szabadalommal védette le a találmányt.

100% természetes

“Ennél frissebb gombát nem tudsz venni” – árulja el a termék legnagyobb előnyét Hilde. “Amikor megveszel egy átlagos tálca gombát és nem akarod az egészet felhasználni számolnod kell a rövid eltarthatósággal. Az Archi.duc esetében annyit szüretelhetsz a konyhádban, amennyire éppen szükséged van.” Magyarországon a Champex Kft. készít hasonló termékeket, GOMBAJÓ néven, ami a hazai nagyáruházak többségében megtalálható.

Source: archiduc champignonsNathan Y. Van Gierdegom;  Vimeo.

Source: Fresh PlazaArchi.duc