enoki mushroom recall frichol Listeria

A Frichol baktériummal fertőzött enoki gombát hív vissza a boltokból

A német székhelyű Frihol Champignonvertriebs GmbH, ami a honlapjuk adatai szerint „Európa vezető gombaspecialistája” Enoki gombát tartalmazó termékeket hív vissza amit országszerte értékesítettek a Netto üzletláncokban. A felhívás szerint a problémát a „rutin, független laboratórium által végzett minőség-ellenőrzés során emberi egészségre ártalmas Listeria monicytogenes baktérium jelenlétét mutatták ki.” A fertőzéssel érintett termékek: „gombakeverék wokhoz”, „gombakeverék salátához”, a „gombakeverék leveshez” és a 100g-os enoki gomba termék.

Mivel a Frichol és a Netto egyaránt országosan értékesíti termékeit, így ezek a fertőzött termékek is Németországban bárhol elérhetők voltak. Emiatt a Frichol gyorsan reagált és elővigyázatosságból mindenhonnan visszavonta a terméket a polcokról. A gyártó azt kéri, hogy akik korábban vásároltak ezekből a termékekből, vigyék vissza a boltba, ahol visszakapják a termék árát, vagy becserélhetik egy más termékre, akár a vásárlást igazoló blokk bemutatása nélkül is.

Listeria okozta termék visszahívások a gombaiparban

2011-ben Kanadában a Greenwood Mushroom Farm, majd 2015-ben a szintén kanadai Champ’s Mushrooms hívta vissza friss, mosott, szeletelt csiperkegombáját.

Az Európai Unió ilyen esetekre egy gyorsriasztási rendszert működtet. Amennyiben egy ilyen probléma több tagállamot érint, a riasztás megjelenik a Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) rendszerében. Az elmúlt években a következő Listeriával összefüggő gomba riasztások történtek:

  • 2013, Belgium: enoki gomba Kínából
  • 2014, Írország: friss szeletelt csiperkegomba
  • 2014, Görögország: hűtött enoki gomba Dél-Koreából
  • 2015, Hollandia: enoki gomba Dél-Koreából
  • 2017, Hollandia: enoki gomba Dél-Koreából

 

De mi is az a Listeria?

A Listeria egy gyakori, élelmiszerekben, talajban, növényeken, szennyvízben megtalálható baktérium. A Listeriának bárki, állat vagy ember egyaránt hordozója lehet, anélkül, hogy a jelenléte bármilyen tünetet, megbetegedést okozna.

A Listeria baktériummal szennyezett étel fogyasztása komoly megbetegedést okozhat, amit liszterózisnak nevezünk. Viszonylag ritkán fordul elő, de terhes nőkre, idősekre, vagy legyengült immunrendszerű személyekre nagyon veszélyes lehet. Súlyosabb esetekben vetélést, agyhártya -gyulladást, vérmérgezést vagy akár halált is okozhat.

Hogyan fertőződhetünk meg?

A Listeria fertőzést elkaphatjuk a baktériummal szennyezett húsok, halak, tejtermékek, növények, zöldségek fogyasztásával. Az ételekbe a talajból, a vízből, trágyából, vagy akár egészségesnek tűnő háziállatokból is belekerülhet. Természetesen az élelmiszerek nem megfelelő, nem higiénikus kezelése a leggyakoribb ok.

Sok ember találkozik életes során a Listeria baktériumával, de csak kevesek lesznek ténylegesen betegek. A fő tünetei hasonlítanak a klasszikus ételmérgezés tüneteire, hirtelen kezdődnek: hányinger, hányás, görcsök, hasmenés, csillapíthatatlan fejfájás, székrekedés, tartós, magas láz.

A liszterózis antibiotikumokkal kezelhető, de csak abban az esetben, ha időben kiderül. A fertőzés jól kezelhető, de a korai felismerés nagyon fontos. Különösen a veszélyeztetett személyek pl. a terhes nők, idős, legyengült felnőttek esetében.