ózonos fertőtlenítő ozonizált gombatermesztés mushroom

Innovatív ózonos fertőtlenítő a gombatermesztésben

Az olasz MET (Medical Equipment Technologies) innovatív technológiát dolgozott ki ózonos fertőtlenítő használatára a gombatermesztésben. Az új eljárás lényege, hogy egy kis méretű ózon generátor berendezéssel ózont fejlesztenek, amit az öntözővízhez kevernek. Így a gombakultúrát ozonizált vízzel öntözik.

A 2017-ben végzett kísérletekben 3,8 ppm töménységű ozonizált vizet használtak a termőágyak önözésére. Kontrollként a kísérletben proklorázzal kezelték a termőágyakat. A tapasztalatok szerint az ózonnal kezelt polcokon a hullám fél nappal hamarabb indult (mivel nem kezelték proklorázzal), illetve magasabb termésátlagot értek el.

További kísérletekben a fejtöltő gépre szerelték fel az öntöző sort. Így a takaróföldhöz és a komposzthoz közvetlenül, a betöltéssel egyidőben adták hozzá a 4,2 ppm ózonos fertőtlenítő vizet. A kísérlet 6 hónapja alatt vegyszerek használata nélkül nem fordult elő mérhető mennyiségben fertőzés. A kísérletben résztvevő GBC Funghi vezetője szerint az ozonizált víz nem csupán a termőágyakon használható sikeresen, de a házak belső felületeinek és az eszközök tisztítására is kiválóan alkalmas lehet.

A módszert kifejlesztő Medical Equipment Technologies szerint az általuk alkalmazott tökéletesen vegyszermaradék-mentes eljárás kiváló lehetőség a vegyszeres védekezés kiváltására. Amennyiben a módszer széles körben elterjed, az jelentősen csökkenti a gombatermesztők növényvédelmi költségeit.

A MET új technológiáját a 2018-as Fruit Logistica kiállításon mutatja be februárban.

Fotó: FreshPlaza,
Forrás: MET, GBC Funghi